Лайфстайл

Екипировката

Здравейте! Днес ще пиша за екипировката, с която тренирам- един също според мен пренебрегван елемент по сайтовете и блоговете за фитнес. От досегашния ми опит съдя, че има два задължителни елемента от облеклото, за които трябва да се отделят повечко средства(т.е. да не се пести от тях). С всичко друго в нашите географски ширини за поддържане на форма дори и навън е възможен компромис. Двата елемента, за които говоря, са: обувките и лекото яке(наричан от някои шеговито “шушляк”).
Защо обувките? Ами, поради сто милиона причини, както се казваше в една реклама. Добрата обувка за спорт е много важна за вашето здраве. Тя няма да ви прави мазоли, а ходилата няма да се подбиват. Няма да се скъса посредата на тренировката. Няма да ви се мокрят краката, когато минете през някоя локва или тичате в снега. Ако настъпите трън, здравата и достатъчно дебела подметка ще ви предпази.
Какви да изберем? Зависи от вида спорт, който практикувате. За себе си съм разбрал, че маратонките за футбол са най-универсални. Имам предвид не “бутонките”, а тези с подметка с малки бодлички, предназначени за твърди и лоши настилки. Имал съм много чифтове такива, на различни марки- Адидас, Улшпорт, Асикс. Фаворит са ми адидаските, такива си ползвам и в момента. Харесвам този тип обувки и заради това, че мога да правя крос с тях, да тренирам в кал, да ритам в зала или на асфалт.

Разбира се, вие можете да изберете и класически маратонки за тичане- това зависи от индивидуалните предпочитания и изисквания на всеки. На мен лично не ми допадат, тъй като не мога  да ги ползвам активно и в четирите сезона на открито. Но каквито и да са- с обувките- никакъв компромис. Доверявайте се на реномираните фирми, няма да ви подведат.

 

Защо якето? Ползва се при валежи и студено време- това е ясно. Но е важно, защото колкото и слоеве дрехи да сложите, ако подгизнат- не е никак добре. За да ви е комфортно, изберете си добро яке. Отново заложете на известните марки, магазините за втора ръка също вършат работа тук. Виждал съм доста качествени якета, купувани секънд хенд за смешни пари. Дори през зимата, имате ли правилното яке, ще можете да си правите тренировките на открито без проблем. Изпробвано на много зимни лагери в сняг и минусови температури. Аз ползвам яке на Найк, но Улшпорт и Адидас също имат добри предложения. Ето как се правя на идиот след тренировка на лагер преди 3-4 години(още ползвам това яке):

Като заключение искам да кажа, че в хубавата и скъпа екипировка няма нищо лошо. Ако имате възможности и виждате смисъл- купете си всичко- от бельо до шапка на премиум марки от висококачествени материи. В тази публикация ви показах какво за мен е най-важното, без което не можете да тренирате целогодишно навън. Ако сте почитатели на залите- няма лошо, там можете и по джапанки и тениска да спортувате цяла година. Тъй като аз се поддържам във форма навън, екипировката е много важна. Компромис можете да направите с тениски от дишащи материи, например- да, съхнат по-бързо, отвеждат по-лесно потта, но…какво от това? Проблем е , когато краката са мокри и студени, а дъждът ви пере яко. И най-великата тениска няма да ви спаси от това. По-нататък ще напиша и една статия за това как именно тренирам 365 дни в годината навън, без значение от времето, но всичко по реда си.
Поздрави и успех с тренировките!

2 Коментари

2 Comments

  1. Анонимен

    September 2, 2014 at 4:58 pm

    Brato produljavai da naduhva6 horata 🙂

  2. Ясен Крайчев

    September 2, 2014 at 7:24 pm

    Благодаря! Продължавам! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top