Лайфстайл

Как да спортуваме навън 365 дни в годината (част 1)

Днес преди да изляза за тренировка на едно от пловдивските тепета гледах прогнозата за времето и разбрах за застудяването през идната седмица, гарнирано с жълти и оранжеви кодове, вятър и прочие. Изобщо не съм фен на тези “заплахи”, с които паникьосват народа, сякаш допреди няколко години не е имало порои…Но това е друга тема. Замислих се за това , че на мен лично времето не ми влияе по никакъв начин. Дали има сняг, или е 40 градуса- все едно. Нито ми се разваля настроението, нито спирам да спортувам. Реших да ви споделя как се случва това при мен- че мога да тренирам навън 365 дни в годината. В заглавието съм написал “част 1”, защото ще става дума за есенно-зимния период в тази статия.
Първо няколко думи за странични фактори и минали събития. Тренировките по футбол(спортът, с който съм се занимавал над 10 години) в общия случай се провеждат на открито. Ето защо, като добавим и липсата на зали и фитнеси към детско-юношеските школи, се налага от ранна възраст 5-6 дни в седмицата да спортуваш навън. Средната продължителност на едно занимание е час и половина. Пауза има декември и юни- за да се възстанови организма, да се разпусне психически и да се откъсне човек преди подготовката за новия сезон. През всичкото останало време се тренира- август при над 35 градуса и януари при температури около и под нулата. Това няма как да не ми е оказало влияние и да не ме е калило психически и физически. Но не е за мен публикацията, а за вас- ще ви дам жокерите, които да ви помогнат, ако искате да сте независими и да си тренирате навън, когато пожелаете.

Нека започнем с нагласата. Половината от нещата с в главата ви. Не се стряскайте от мрачната утрин, а напротив- усмихнете й се! Не се ли наслаждавате на това, което правите- по-добре не го правете. Замислете се- щом една мъгла например може да ви отклони от целите ви, какво остава за по-сериозно препятствие? Дотам ли стига волята ви?
Бъдете разумни! Да станете януари месец в 6 часа сутринта и при минус 15 да тръгнете да тичате не е смелост или мъжество, а пълна глупост. Преценете кога е правилното време за тренировка. Стане ли по-студено от -5 по Целзий, въздухът започва да замръзва в гърдите, което никак не е хубаво. Избирайте най-подходящите часове на деня. Сега това няма значение, но зимата е по-различно. Отчетете и факта, че се стъмва по-рано. 14-15 часа е перфектно в зимните дни например.
Облеклото. То е изключително важно. Подберете правилните дрехи и ги комбинирайте. Тук съм писал за обувките и якето, които ползвам. Всеки си има индивидуални предпочитания, но нека кажа моето виждане. Забравете за дебели шуби, шапки и шалове- все пак отивате да тренирате, нали така?! И в най-студените дни не слагам нищо повече от анцуг, тениска, блуза с дълъг ръкав и промазано яке с качулка. При физическа активност телесната температура се покачва и дебелите дрехи са излишни. Освен това затрудняват движенията.
Съвети за самата тренировка. Нека да си представим следното: парк, лост, 2 градуса по Целзий, вали сняг, решили сте да направите 30 минути крос и набирания. Съвет за тичането- вдишвайте през носа, издишвайте през носа или устата. Съвет за набиранията- съблечете връхната дреха и я закачете някъде, по възможност на сушина; не почивайте повече от 30-40 секунди между сериите; в почивките правете леки отскоци или клякания; дори да сте жадни, не яжте сняг. Не е толкова трудно, нали? Облечете се и по най-бързия начин се прибирайте. Ако сте пеша- най-добре с лек крос.
След натоварването- схема за действие. Да, не се шегувам, изработете си такава. Бързо-бързо ще привикнете и ще се автоматизирате. С влизането вкъщи сложете да заври вода за чай, докато се къпете, ще се запари. Пуснете отоплението(ако не е пуснато)- отново докато сте под душа ще се “обърне” въздуха. Сега се сещам и какъв трик правехме понякога след тренировки зимата. Докато се събличахме, пускахме само горещата вода в банята и затваряхме вратата. След 5 минути вътре става жива сауна 😉 Както и да е, време е за личния ви тоалет- старайте се да не продължава повече от 10 минути(аз се справям за 5). А когато излезете- воала- в стаята е топло, имате и чаша чай. Понякога аз взимам и 3-4 витамин Ц-та плюс 1 аспирин(но това доста рядко). Сега имате време да си приготвите следтренировъчното хранене, за което съм споменал тук и да се погрижите за евентуални травми, или просто да си починете. Идилия, нали?
След като сте стигнали дотук идва време на всичко останало. Най-важното е, че сте се погрижили за здравето си! Сега можете на спокойствие да сушите дрехи, да почистите обувките си и да ги намажете с боя, да се разтриете с масажен гел(аз използвам това ), да отивате на работа или училище и т.н.

Е, това бяха размислите ми днес! Ще се радвам, ако съм полезен на някого,ако ви дам кураж и енергия да тренирате винаги и където желаете! Виждате, че не е толкова трудно и непостижимо. Миналата зима например си спомням, че на 26-и декември тичах на Младежкия хълм в Пловдив… Правя го постоянно и не съм се разпаднал, нито повредил, а нямам и такова намерение 😉 Стъпките по-горе са дори за най-тежък сценарии- сняг, голям дъжд, температури около нулата… Все пак бъдете разумни, с природата шега не бива! Ако имате въпроси- пишете ми на yassenkraychev@abv.bg. Поздрави и успех!

 

П.П. Поздрав от миналата зима!

 
Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top