Мотивация

Спортна мотивация

Здравейте! Днес ще навлезем в дебрите на спортната психология- от практическа гледна точка, не от теоретична. Човешките действия са целенасочени- независимо дали решаваме задача по математика, или посягаме към мобилния телефон, ние го правим с някаква цел. В зависимост от състоянието и нуждите ни, действаме с различна охота и желание. Отново с горните примери – може да решаваме задачи “насила”, защото имаме изпит; може да бързаме да вземем джиесема, за да проведем важен разговор. Тук се намесва и ключовата дума в днешната публикация- мотивацията. Тя е нещото, което ни кара към двете ситуации да действаме по различен начин. Цялата тази постановка, пренесена в спорта, играе истински важна роля. Няма значение дали става дума за финален мач, или за съботен крос в парка- липсата на достатъчно мотивация може да ви провали. Само измеренията са други. Много хора се вайкат, че не могат например да отслабнат. Моят отговор е, че всичко е възможно. Нужна е правилна нагласа, т.е. мотивация. Аз лично никога не съм страдал от липса на такава- нито докато тренирах футбол, нито сега-когато поддържам форма и развивам силата си. Случвало ми се е това, което наричам “спортна депресия”- състояние, в което от комбинация от претрениране, умора и лошо настроение човек губи мотивация, тренировките му се струват безсмислени, иска да спре и да бездейства. Но и тогава спортистът ТРЯБВА да продължи- за да може да излезе от това състояние. Пак казвам- аз години наред съм ходел на тренировки с най-голямо удоволствие и желание. Днес милея за онова време, но продължавам да се занимавам със спорт, включително и чрез този блог.
Мисля, че мога да бъда полезен на много хора именно чрез съвети относно мотивацията. Ще опиша някои от тях тук:

Поставете си цели! Нямате ли цел, няма да имате и мотивация. Защо да правите нещо, от което няма смисъл? Много важно е целите да са си ваши. Не е аргумент “ами защото Пешо прави така”.
Поставяйте си реалистични цели. Нека бъдем сериозни, “да стана космонавт” отдавна е изтъркано и тъпо. Тук говорим за ЦЕЛИ, а не за МЕЧТИ.
Структурирайте целите си на по-абстрактни и по-конкретни. Давам пример отново с футболист: абстрактна цел- да стана най-добрият нападател в България; конкретни цели- да вкарвам редовно голове, да стана голмайстор на отбора, да стана голмайстор на първенството, да си подобря бързината и т.н.
Поставите ли си цели, набележете стъпки, чрез които да ги постигнете. Ако искате да свалите 10кг например, създайте си тренировъчен план, хранителен режим, направете си график и т.н. Разграфете целта си на по-малки цели и ги покривайте. В горния пример- намислете си за 5 месеца да сваляте по 2кг. Всеки месец отбелязвайте прогреса си и правете корекции, ако е нужно.
Гледайте на плановете си като нещо задължително, а не като на пожелание. Според мен това е правилната стратегия. Ако един борец си е поставил за цел на Олимпиадата да играе финал, то той никога не си казва- “еее, и четвъртфинал е нещо”. Това може да си го каже зрителят. А вие не сте зрители на собствения си живот, нали?

Ако ви липсва мотивация, не търсете оправдания, а причините. Много хора се оплакват, че нямат време- аз им казвам- денонощието е 24 часа за всички. Обаче всеки избира как да ги оползотвори. Иска се елементарна дисциплина. Липсата й е много кофти нещо, но всичко се възпитава. Аз съм на мнение, че имате ли правилната мотивация, ще съумеете да се дисциплинирате поне дотолкова, че да постигнете спортните си цели. А това никак не е малко, повярвайте ми!!!
Причина за липса на мотивация може да бъде това, че сте се подвели. В това няма нищо срамно, просто се коригирате и продължавате напред. Ако фитнес-залите не ви харесват, не ходете в тях само защото там ходи “еди кой си” или пък защото е модерно. Излезте навън, спортувайте в парка, на лостове, купете си дъмбели и фитнес уред вкъщи, карайте колело, запишете се на бойно изкуство, играйте тенис… Възможностите са безброй много. Повече са само оправданията.
Помислете за здравето си. За много хора това е основната причина, поради която спортуват. Осъзнайте, че те спортуват, за да са здрави, а вие (надявам се) сте здрави, за да спортувате! Усилията днес ще имат ефект след месец, два, години.
Мнението на околните- предполагам ,че е източник на мотивация. За мен никога не е било, но за вас може да бъде. Няма значение какво мотивира мен всъщност. Важното е всеки да открие какво мотивира него. Не позволявайте мнението на другите да влияе на психиката ви- пагубно е.

Мога да изреждам още много, но мисля, че това са достатъчно насоки като основа. Който иска нещо повече, има въпроси и т.н.- имейлът ми е yassenkraychev@abv.bg . Готов съм да помогна на всеки млад спортист или любител според възможностите ми! 🙂 Поздрави и успех!

 
Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top