Възстановяване

Спортни травми- предпазване и лечение

Здравейте! Както по повечето въпроси, и по този за спортните травми, в Интернет изобилства от информация. Аз обаче както винаги ще ви дам един, надявам се, по-различен поглед- от практическа страна. Всеки, занимаващ се с някакъв спорт, неминуемо ще се сблъска с контузиите. Затова е необходимо да знаем как да се справяме с тях и как да ги предотвратяваме. Психическата нагласа също е много важна. Всеки спортист е свикнал на болките, характерни за спорта му. Това не пречи и на обикновения любител да бъде подготвен за евентуални травми. Ако превръщате една болежка в трагедия, ако нещо леко може да ви отклони от пътя и целите ви, това не говори никак добре за вашия характер.
През годините във футбола, а и след това, съм се сблъсквал с много травми, слава богу повечето не тежки- разтежения, навяхвания, схващания, повърхностни наранявания, натъртвания(и един път отчупване на парченце от костта на палеца на крака, но това е друга тема 😀 ). Ето защо уверено пиша тази статия. Още нещо, което е много важно – аз не съм лекар!!! Всичко, което четете в публикацията е с информативна цел. Всеки сам преценява с какво може да се справи сам и с какво- не! Аз давам моя поглед, който съм оформил чрез практиката.  И така – да продължаваме по същество. Няколко съвета относно превенцията:

Загрявката – винаги я поставям на първо място. Не подготвите ли мускулатурата си адекватно за предстоящите натоварвания, вероятността да направите контузия се повишава неимоверно. Давам пример, който всеки може да направи- опитайте в състояние на покой от позиция “прав” да докоснете пръстите на краката си. Сега направете лек крос 1-2км , поскачайте на въже и опитайте пак. Има ли разлика в резултата? А в усещането в бедрените мускули? В кой от двата случая бихте разтегнали/скъсали мускулни влакна по-лесно? Реторични въпроси.
Психическа нагласа за тренировката- също много важна. Ако тренирате с партньор, който е по-силен от вас в дадено упражнение, не се “лъжете” по него. В спорта не е срамно да си по-слаб. Срамно е да опитваш неща, които не можеш- тогава става и смешно. Отделно от това, дори по принцип да имате силата за дадено движение, не се ли чувствате добре, подходете внимателно към него. Признавам си, че много пъти съм играл или тренирал болен- с кашлица, хрема и т.н. Не го казвам ,за да се хваля- просто винаги съм си преценявал точно състоянието.
Възстановяване- тук включвам всичко, което помага на организма да се върне в нормално състояние след физическо усилие- от храненето до масажите и почивката. Приемането на правилните вещества преди и след спорт е много важно, за да се предпазите от контузии, а по-леките да отшумят бързо или изобщо да не ги усетите. Пример е мускулната треска- микроразкъсвания на мускулните влакна, “атакувани” от млечната киселина. Не приемете ли достатъчно аминокиселини и витамини, това състояние ще продължи доста по-дълго.

Толкова за превенцията. Преминаваме към лекуването на травмите. Тук ще бъда малко по-абстрактен, няма да се впускам в описание на това какво точно представляват схващанията например. Давам ви сбито доста неща от практиката.

Какво е добре да имаме винаги вкъщи? Отделно от нормалната аптечка(която също поддържам), вкъщи имам и т.нар. от мен спортна аптечка. В нея държа ластичен бинт, обикновен бинт, лечебни гелове, масажен гел. В хладилника има винаги 2 тарелки лед. Това е достатъчно за лечението на леките травми. Да разгледаме най-често срещаните:

разтежение- това е една от най-неприятните контузии. Изразява се в разкъсване и преразтягане на мускулни влакна, в резултат на което се получава остра болка и ограничаване на движението в ставата, която обслужва мускулът. В зависимост от степента на засягане на-доброто лекарство е почивката. Можете и да рискувате според това къде е разтежението, но  всяка физическа активност ще забави възстановяването. Гелове като Диклак и Дийп рилийф са подходящи, но не очаквайте чудеса от тях. И тук мога да се “похваля”, че не съм спирал тренировки при леки разтежения- на адукторите, на четириглавия бедрен мускул, но не го препоръчвам! Помагал ми е няколко пъти мой учител по физическо, който се занимава със спортни масажи. Той работи директно върху засегнатото място, болката е много голяма, но ефектът е поразителен. След такава интервенция се чувствате все едно са ви сложили нов крак…
Натъртване и леко навяхване- тук първото нещо, което трябва да се направи, е да се наложи удареното място с лед. Кубчетата се слагат в кърпа, държат се 10-15 минути върху натъртеното, след половин час процедурата се повтаря. Това през първите 24-36 часа. Междувременно може да се стегне леко с ластичен бинт. След като подуването спадне(ако има такова), може да се маже с гел- например Неокс.
мускулно схващане- тук се започва още на място- добре е да приложите леко разтягане на болния мускул. Ако става въпрос за прасеца например- хващате пръстите на краката(в контрашпиц) и издърпвате. След малко ще почувствате леко облекчение, но продължите ли активна дейност, схващането най-вероятно ще се прояви отново. При първа възможност легнете и наложете мястото с лед. В повечето случаи схващанията минават безпроблемно по този начин. Аз обаче имах една ситуация, в която крампата явно беше доста сериозна. В някакъв мач бях набрал скорост(спринтирах с топка в крака) и бях спънат отзад с лек удар в прасеца. Резултатът беше доста силно схващане и много болка. Лекарят на мача ми предписа лед  и лекарството All Gone- разтворими таблетки, които имат и обезболяващ ефект. За 2-3 дни бях готов.
мускулна треска- това е обичайно и често срещано явление при всички спортуващи. Минава с добра храна и по желание- разтриване с масажен гел. Аз ползвам т.нар. леден гел мента- немски е, струва 2-3лв в аптеките.

настинки- възможно е да достигнат всеки- независимо дали спортувате на открито като мен или в зала. Относно тренирането навън и предпазването от простуди съм писал повече тук.

Това е от мен засега по въпросите за травмите. Надявам се да съм ви бил полезен! Поздрави и успех.

11 Коментари

11 Comments

 1. Кенан Закен

  May 11, 2015 at 9:12 pm

  Здравей
  Занимавам се с Freestyle Futbol ( трикове с топка ) преди 2 месеца почна едно пукане на двата ми адуктора а след това пукане се появи и болка просто е ужасно..пукането и болката се появи след дълга тренировка близо 3 часа и тази болка вече почти 2 месеца не минава.Аз пак мога да тренирам но от повечето трикове адуктора ми пука и ме боли и на 2та крака ..искам да се оправя и да почна да тренирам правилно и по 1 час без да се пренатоварвам много..моля за помош.Благодаря !

 2. Ясен Крайчев

  May 12, 2015 at 4:42 pm

  Разбирам. Аз съм изпитвал това пукане при правене на много коремни преси и ми е напъллно ясно колко е гадно. Проблемът е в хип флексорите – виж в гугъл за кои мускули става точно дума(и те са в областта на адукторите). След това ми виж една от най-новите статии за футболната болест и тригерните точки. Дотогава – почивка и мазане с гелове…но няма да мине от тях. Прочети статията, а ако имаш въпроси, пиши ми пак тук или във фейсбук(silenbg). Поздрави! :)

 3. Ken Ken

  May 31, 2015 at 6:50 pm

  Аз си починах в продължение на 3 седмици без да правя нищо но все още имам пукане,всъщност това пукане не ми е кои знае какъв проблем,проблемът е там,че при това пукане се появява и болка не си остава само с пукането и ме дразни болката се появява когато тренирам от време на време просто нз какво да направя и искам помощ знам че и ако отида на доктор няма да могат да ми помогнат..Искам съвет от някой човек който е имал този проблем:) Благодаря

 4. Ясен Крайчев

  June 1, 2015 at 7:23 pm

  Трябва ти добър кинезитерапевт/масажист, в статията, която ти посочих, е описано.

 5. Ken Ken

  June 11, 2015 at 5:13 pm

  Blagodarq: )

 6. Анонимен

  July 7, 2015 at 9:55 pm

  Здравей, Ясене :)
  С футбол се занимавам.3 пъти съм разкъсвал мускулни влакна на десния крак на двуглавия бедрен мускул и сега наскоро след едни удъри на тренировка отново ми е натегнато отзад,но не съм сигурен,че има пак разкъсване,защото мога да тренирам,но усещам някакво гадно напрежение и се чудя какво е? Дали разтежение,разкъсване или някой нерв? Какво мислиш по въпроса?Благодаря!

 7. Ясен Крайчев

  July 8, 2015 at 5:43 pm

  Най-вероятно е разтежение. То де факто са си пак микроразкъсвания. Загрявай хубаво, мажи се преди тренировка…самомасаж с фоумролер също ще ти е полезен :)

 8. Unknown

  September 23, 2015 at 8:28 am

  Здравей :)
  Занимавам се с футбол и преди седмица и 2-3 дни имах мач по време на който при едно рязко обръщане наляво и леко назад, цялата тежест на тялото ми падна откъм външната страна на ходилото и в по-голяма част на петата. Усетих едно болезнено опъване откъм върешната част точно между глезена и петата, изду се леко и през първите два дни имаше лека синина. В момента болка и синина няма но когато опитам да направя същото движение усещам болка (вече не толкова силна).
  Въпросът ми е възможно ли е да се получи разтежение там защото вече 9-10 дни не минава а го мажа със всякъкви мазила и не тренирам. Имал съм и разтежения на адуктори който ми преминават за 4-5 дни а това не иска. Ще ти бъда благодарен ако ми кажеш каква е тази контузия и как да я лекувам поне за сега в домашни условия. Благодаря предварително. :)

 9. Ясен Крайчев

  September 26, 2015 at 8:55 am

  Така както разбирам, може да е разтежение на ахилесовото сухожилие…Макар че по принцип там болката е отзад на петата. Лечение в домашни условия…лед и мазила, евентуално някакво стягане или кинезиотейпинг. Но щом не минава е възможно да има по-сериозни разкъсвания и да не мине толкова бързо. Аз си спомням като бях 12-13 годишен бях разтегнал сериозно ахилес и ми предписаха не налагане с лед, а директно вани с амониева селитра и вода. В един леген се разбърква и става леденостудено, едвам се търпи. Глезенът се потапя за 15-20 минути и след това се маже. Тогава ми предписаха 2 мазила, едното не го помня, второто беше Хепароид. Но и за тези травми си върши работа опитен физиотерапевт, който да прегледа внимателно мястото. :) Извинявам се за забавения отговор и ти желая бързо възствановяване!

 10. Ilian Benoff

  October 9, 2015 at 9:35 am

  Благодаря за отговора.
  Много се рових и накрая разбрах какво точно е 😀 Точно разтежение на някакво си сухожилие, което по принцип много бавно минавало :) Мазах го с някъкво мазило с арника и див кестен и определено има ефект за разлика от другите. Това със силитрата не го знаех но ще го пробвам :) Пък и друго, след като ми попремина болката го понатоварих малко повече на тренировка,пак ме заболя 1-2 пъти(доста по слабо от преди) и от там нататък до сега нямам никави проблеми, дори на мачовете.
  Пак благодаря за отговора 😉

 11. Ясен Крайчев

  October 11, 2015 at 12:58 pm

  За нищо! Очаквам скоро да пишеш/питаш и в обновения сайт 😉 Поздрави и успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top