От Кухнята

Суперхрана – овесени ядки!

Здравейте! Днес ще ви представя през моята призма овесените ядки. Не бих губил времето ви(ни) с факти, които вече са написани в Интернет. Вместо това ще ви споделя някои рецепти и защо наричам овеса “суперхрана”.
Нещото, което най-много ми допада е тяхната приложимост в различни хранителни режими. При правилно дозиране и приготвяне могат да се използват както за покачване на мускулна маса, така и за понижаване на теглото. Аз ги ям понякога за закуска, а друг път- преди лягане в комбинация с повече мляко или белтък. В 100 грама се съдържат бавни въглехидрати(66гр), растителен протеин(16гр.), мазнини(6,9гр.) и фибри. Други характеристики, правещи овесените ядки суперхрана- приготвят се бързо и са евтини. Какво повече да иска човек?
А сега на вашето внимание- моите рецепти- изпитани и доказани както винаги:

Най-лесната рецепта- 100гр ядки се заливат с 50-60мл вряла вода, добавя се чаена лъжичка канела/какао и се похлупват. Престояват 10-15 минути, добавя се 100мл прясно мляко и се разбъркват.
Можете също да си накиснете ядките от вечерта(ако закусвате с тях)в топло мляко- на сутринта ще са перфектни и готови за консумация.
Някои хора ги ядат по първата рецепта, само че накрая добавят кисело мляко. Вариант е, но на мен не ми е вкусен.
Ако не сте привърженици на млякото, залейте ядките с повече вода, добавете лъжичка мед или сушени плодове.
Винаги можете да опитате и моите овесени палачинки!

Пишейки за тази толкова полезна и богата на макронутриенти храна, се замислям за нагласата на хората да се хранят здравословно… Едно от най-често чуваните от мен оправдания е липсата на средства. Е, може би ще посветя скоро една публикация за цените, храните и още нещо 😉 Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top