От Кухнята

Яйцата – още една суперхрана

Здравейте! Днес реших да пиша за яйцата– нарекъл съм ги суперхрана, подобно на овесените ядки. Това е така поради много причини- ето някои от тях:

Много макронутриенти и други вещества, събрани в малък обем.
Лесни за приготвяне.
Подходящи за различни хранения и хранителни режими.
Сравнително евтини.

Нека отбележим накратко какво съдържа едно средностатистическо яйце: белтъчини(6.5гр), мазнини(5.01гр), въглехидрати(0.6гр), много и различни витамини. Калориите са 75. Тук може би е мястото и да кажа, че не трябва да се притеснявате от холестерола! Спрямо него вина имат много лекари, вестници и телевизионни предавания години наред. В холестерола няма нищо лошо, той е в основата на живота! 80% от него в човешкото тяло се произвежда в черния дроб. Самият холестерол няма как да бъде вреден, а здравото тяло е способно да изхвърли ненужното количество. Ако имате проблем с висок холестерол, търсете го в грешки в обмяната на веществата, а не набеждавайте яйцата, маслото и т.н. Ако лекар ви каже друго, предложете му да прочете учебниците по биология и да си скъса дипломата.
След това “лирическо отклонение” да си дойдем на думата- кога е добре да ядем яйца. В режими за покачване на мускулна маса, за запазване на тегло- задължително трябва да ги включим в менюто си. При сваляне на килограми– също, но в намалено количество, като можем да елиминираме жълтъците.
Другият важен въпрос е- в кои хранения за деня да приемаме яйцата. Имате 3 основни варианта:

Сутрин за закуска- в комбинация с бавни въглехидрати- за да приемете необходимите белтъчини за началото на деня.
След тренировка- именно тогава ви трябва висококачествен, но и бързоусвояем протеин. Единствено в този случай(изключвам хранителните режими за понижаване на тегло) допускам да се махат жълтъците. В тях са мазнините на яйцето, които забавят усвояването на протеина. Можете да комбинирате белтъците с прясно мляко, известно с най-бърза усвояемост на този макронутриент.
Преди лягане- целите яйца са отлични за това хранене- мазнините в жълтъка забавят усвояването на протеина- именно каквато е целта на яденето преди сън. Можете да комбинирате с извара или кисело мляко.

Споменах, че едно от предимствата на яйцата е, че са лесни за приготвяне. Нека все пак споменем някои рецепти- пържени на тефлонов тиган с малко масло, по панагюрски, варени, бъркани в овесени палачинки.

Като заключение- яжте яйца на воля, стига да нямате здравословен проблем, който ви пречи. В яйцето има всичко необходимо за един жив организъм- все пак много влечуги и птици се излюпват именно от яйца. В тях се съдържа най-висококачественият протеин, в жълтъка има полезни мазнини и витамини, и също белтъчини! 
Поздрави и успех!

 
 
Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


To Top