Тренировки

Зимна подготовка

Моят фитнес (2008)

Темата за спортната(предсезонна) подготовка е много емоционална за мен. Мислейки си какво да включа в публикацията, в съзнанието  ми изникват стотици хубави спомени от подготвителните периоди с футболните ми отбори (“Спартак” Пловдив и “Тракия” Пловдив). Но за това- към края на статията.
Годината на всеки спортист се разделя на периоди. Основно те са: подготвителен, тренировъчно-състезателен и възстановителен(почивен). Всеки от тях има различни характеристики, които ще опиша съвсем накратко:

Подготвителен- период преди състезание/сезон/турнир, през който спортистът трябва да натрупа, възвърне и надгради физическите си възможности. Тялото трябва да бъде адаптирано и способно да понесе големите натоварвания, които го чакат.
Тренировъчно-състезателен- периодът непосредствено преди състезание, по време на състезанието(ако е турнир или през цялата година) и непосредствено след него(дни за правилно възстановяване и разпускане).
Почивка- период от годината/сезона, през който на спортиста е дадена активна почивка. Допуска се да прави тренировки за тонус, но целта е психическо и физическо възстановяване.

В тази статия ще се спрем на подготвителния период. Избрал съм да ви разкажа за зимния такъв, тъй като с него са ми свързани най-хубавите спомени. Информацията, която ви предоставям е от първа ръка- все пак съм прекарал 10 години в юношеския футбол и следователно съм изкарал доста летни и  зимни подготовки ;). Разбира се, темата е пречупена през призмата на футбола- конкретен спорт, конкретни цели и т.н.- тоест написаното тук не може да се приложи директно към друг вид спорт. Целта ми е да ви дам поглед към живота на спортиста, а и наред с това да ви дам идея за това как можете да подготвите организма си, ако знаете да речем, че отивате някъде, където ви предстоят изпитания, или пък трябва експресно да влезете във форма.
Ще взема за мащаб времето от 1 месец, въпреки, че футболните подготовки продължават повече. Ето една примерна тренировъчна програма(наблегнал съм на физическата част):

Седмица 1 – трупане на издръжливост(“въздух”) – 5-6-километрови кросове; базови упражнения за сила- клекове, лицеви опори, коремни преси; малко работа с топка.
Седмица 2 – силова издръжливост- бягания на средни разстояния(1км, 800м, 600м, 400м), фартлек; общофизически упражнения. Възможно е тренировките да са двуразови, като във втората се набляга на игра и упражнения с топка.
Седмица 3- продължение от седмица 2- разнообразни бягания(ускорения). Започват контролни срещи.
Седмица 4- бързина и повратливост- спринтове на къси разстояния- до 100м, совалки, бегови упражнения; игра с топка и упражнения за техника и тактика. Последни контролни срещи.

Ето това е съвсем накратко и опростено план за едномесечна подготовка за футболен отбор. Пак казвам, това е илюстративен пример, а не реална програма. Всеки от вас, на когото предстои любителско състезание или пък иска да добие някаква представа, може да опита. Важен момент от подготовката е фактът, че част от нея се провежда на друго място. Целите са: по-добра концентрация на състезателите, по-добри условия, по-благоприятен климат и други.

 

Оттук надолу следват лични спомени. Причината да пускам статийката днес е, че няколко години сме заминавали на зимна подготовка именно на трети януари. Тези лагери бяха близо до Копривките (в Родопите). Ето коя беше базата ни:

 
 

Прекарвахме една седмица там- изпълнена с тренировки и емоции. Дневният режим беше:
-8:30- закуска
-9:30- тренировка
-11:30-12:30- почивка
-12:30- обяд
-13:00-14:30- почивка
-14:30-16:00- тренировка
-16-19:30- почивка
-22-23- лягане

 

Тренировките бяха разнообразни- силови, за издръжливост и включваха тичане по неутъпкан сняг, дълги кросове по пресечен терен, спринтове, футбол на малки вратички в снега, ръгби и други. Едва ли човек, който не е бил в спорта може да си представи за какви емоции става въпрос. Определено пиша тези редове с усмивка и лека тъга, защото тези дни никога няма да се върнат. Но ако не бяха минали, нямаше как да ви ги опиша в блога, нали 😉
По време на тези подготовки се учи много- как да се грижиш сам за себе си, да си изяждаш всичко, да се обличаш правилно. Каляват се организмът и характерът. Доста от статиите в блога не би ги имало без тренировките в студените януарски дни. Ето например тазитази и тази. Забавните моменти няма как да ви ги опиша….те са неописуеми! Не минава среща с мой съотборник оттогава, на която да не си кажем по някоя история от подготовките.

 
С Иван Манев- запазена марка 😉

От лагер човек се връща като нов. Забравил за проблеми, напрежения, колкото уморен, толкова и психически отпочинал. Готов и уверен в успеха за предстоящите изпитания. Знам, че вече няма как да бъде същото, но определено бих си направил спортна ваканция, в която да повторя натоварванията отпреди години. Опитайте и вие, няма да съжалявате.
Поздрави и успех!

3 Коментари

3 Comments

  1. Pingback: Спомени от Копривките и олдскул футболни тренировки | Silenbg

  2. Pingback: Odd object training и тридневен лагер на Копривките | Silenbg

  3. Pingback: АКТУАЛНО! Тренировки в снега! | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top