Други

Превръщат ли се мускулите в мазнини…

…ако се спрат тренировки? Ето на този въпрос ще се спра тази вечер. Предполагам сте виждали такива случаи- здрави, яки хора спират спортна дейност и след това мускулите им увисват- телата им стават безформени и не изглеждат добре. Мускулите са се превърнали в мазнини? Вярно ли е това? Отговорът е не. Няма такъв механизъм в човешкото тяло, който да извърша подобни процеси. Остава въпросът тогава защо изглежда така на пръв поглед. Ето и обяснението.
Иван е спортуващ човек. Ходи от години на фитнес, играе тенис, храни се пълноценно и е натрупал солидна мускулна маса. Мускулите му се ясно очертани, процентът подкожни мазнини е малък. Контузия в кръста го вади от сериозните натоварвания. След няколко месеца Иван не е същият- ръцете му са увиснали като на пълна лелка, мускулите от гърдите и рамената са се свлекли към корема. За да разберем какво се е случило, нужно е да кажем няколко важни неща:

Тренировките ускоряват метаболизма.
Ако не се използват, мускулите се разграждат малко по малко.
Излишните за организма калории се трансформират в мазнини.

И така, да видим какво се е случвало с нашия герой, докато спортуваше. На ден приемаше с храната 3000 калории(числата са примерни). Метаболизмът му бе ускорен и изгаряше по 2300 калории на ден. С всяка тренировка изразходваше още по 700 калории. Като теглим чертата- накрая на деня му оставаха 0 калории-т.е. нищо, което да се трупа като мазнини. Така Иван поддържаше мускулестото си тяло и отговаряше на спортните му необходимости като енергиен запас.
След контузията той спря да тренира. Чисто психологически обаче Иван продължи да си хапва по около 3000 калории на ден. Метаболизмът му се забави и изгаряше по 2000 калории дневно. Не тренираше, което значи, че накрая на деня му остават 1000 калории излишни. Те се преобразуват в мазнини. През това време поради липсата на тренировки мускулите му се разграждаха.
Като обобщение- трупането на мазнини и разграждането на мускулна тъкан нямат нищо общо. Това е видно от разказчето по-горе. Следователно е мит превръщането на мускулите в мазнини.
Какъв извод можем да си направим? Как да постъпим, ако сме в ситуацията на Иван? Ако не сте се досетили- отговарям аз- при спиране на спортна дейност трябва да преизчислим калорийния си баланс и да го съобразим с новите условия. Че ще губим мускул, ще губим, това е неизбежно, но поне няма да трупаме подкожни мазнини. Така при подновяване на тренировки няма да се налага да “чистим”, а ще се захванем директно с работа върху покачване на мускулна маса, развиване на сила и т.н.
Ако статията ви е допаднала, споделете я в социалните мрежи чрез бутончетата отдолу!
Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top