Възстановяване

Хранене след тренировка

Днес, бързайки да се прибера вкъщи след тренировка, се сетих, че не съм писал за храненето след физически упражнения. Именно то бе и причината да бързам, иначе времето беше повече от прекрасно, следобедът ми- свободен.
Независимо какви са спортните ви цели, яденето след тренировка е едно от най-важните за деня. Разполагате с 45-50 минути, преди да организмът да е преминал в катаболна фаза- т.е. в режим на разграждане на мускулна тъкан. Причината е в механизма за оцеляване, който има човешкото тяло. Той най-простичко казано е следният: първо се използват въглехидратите, за да се обезпечат енергийните нужди, след това се преминава към известно разграждане на мазнините, и накрая- най-големия енергоносител- протеина.
Другата страна на въпроса е свързана с производството на тестостерон по време на тренировката. Ето защо е изключително важно да се храните правилно след натоварване. В противен случай можете да се окажете в ситуация, в която не само не надграждате мускулна маса, ами и сваляте такава. Пак се връщам към това, което казах по-горе- загуба на мускули не е цел на никого- нито на дамата, желаеща да стопи мазнини, нито на човек, който иска да качва килограми(като мен). Самият аз дълги години, и то по време на активната ми спортна дейност, не съм се хранил добре след тренировка. Времето назад (за съжаление) не мога да върна, но пък от месеци виждам разликата и развитието.
Казахме вече колко е времето, което имате, за да вкарате необходимите макронутриенти в тялото си – запомнете го така- горе-долу 1 час е “златният” час за хранене след тренировка. Какво да ядем е следващият логичен въпрос. Протеини и въглехидрати е най-краткият и точен отговор. Протеинът трябва да е висококачествен, т.е. животински, и бързоусвояем. Това поставя на първите редици прясното мляко, яйцата, и разбира се- протеиновите шейкове. По-интересен и спорен е въпросът за въглехидратите- предимно бързи или предимно бавни да бъдат? На повечето места може би ще срещнете информацията, че трябва да са бързи, за да се предизвика инсулинов шок. Тази теза обаче е май малко остаряла и не докрай вярна. Аз комбинирам бързи и бавни въглехидрати- банани, хляб, картофено пюре. Изненадващо подходящ за това хранене се явява дюнерът, така че ако обичате, а сте на стриктен режим- можете да си го позволите.  Не забравяйте да пиете и достатъчно количество вода, за да компенсирате водните загуби. Водата е важна, за да достигнате всички хранителни вещества до тъканите и органите на тялото.
Това е начинът да използвате следтренировъчното хранене, за да трупате мускулна маса, или просто да не губите съществуващата наред с мазнините, които сте стопили по време на спортуването. Дамите да не се страхуват, че ще качат килограми, а смело да си хапват някоя комбинация от гореописаните храни.
Очаквайте още статии на тема хранене и възстановяване в СИЛЕН! Не забравяйте, че храненето е ако не по-важно, то еднакво важно с тренировките за постигането на която и да е цел. Ако тези публикации ви харесват, споделяйте ги в социалните мрежи. Ще ви бъда благодарен.
Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Анонимен

    June 10, 2013 at 9:42 pm

    skype-mi-e-bezgrijko-nameri-me-tam-iskam-da-te-pitam-neshto-vajno-:Ppp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top