Тренировки

Футбол

В мач срещу Ботев(Пд), един от последните ми в старша възраст-  2010г.

Днес реших да поговоря  за футбола – една необятна тема, която може да бъде погледната от какви ли не ъгли. Ще се постарая да не изпадам в “лирически отклонения”, но се познавам и знам, че са неизбежни. Прекалено дълго съм бил в този спорт и темата ми е болна.
Конкретният повод за публикацията е, че по-рано през деня се събрахме да поритаме на едно изкуствено игрище. Стана чудесна игра, а и се понатоварих доста(не бях пипал топка доста време). Шофирайки към вкъщи се замислих колко добра кардио дейност е футболът! Перфектно средство за хора, които искат да свалят килограми или за такива, които “чистят”, т.е. искат релеф. Комбинацията от бягане с различна интензивност- от спринт до ходене– и физически единоборства въздейства по чудесен начин на организма. Натоварването трудно може да се симулира по друг начин. Отделно го има и моментът, че играта с топката отвлича вниманието и умората определено идва по-бавно. Дори кварталните мачлета са достатъчно интензивни и се отразяват добре на всеки. Да не говорим за психическото разтоварване и емоциите, които човек преживява.
Днес останах доволен и от друго – физическото си състояние. Още малко подготовка ми е нужна и ще знам, че съм във форма, каквато искам откъм аеробна издръжливост. След мача се прибрах бързо и изпълних тренировката си за гърди, ръце и раменен пояс. Не забравяйте- имате ли план, трябва да го следвате!
На игрището се видях с двама мои познати треньори по футбол- единият имаше тренировка с отбора му- деца около набор 2003-2004. Погледах ги с интерес…Не е истина как минава времето! Замислих се, че на техните години не си и помисляхме за зала, камо ли за изкуствена трева. По цяла зима сме играли навън и сме провеждали подготовка на снега. Това до голяма степен може би ни кали като характери, но определено не се родихме в подходящото време да станем футболисти(набори 1989,1990,1991 и 1992). Поне не от кой знае каква класа, таланти иначе винаги е имало. Дано нещата лека-полека се развият и оправят 🙂
Това е в общи линии тази гледна точка към футбола. Докато тренирах, много рядко се включвах в такива мачлета, винаги съм се стремял към професионално отношение към подготовката с отбора. Сега обаче понякога чувствам нужда да си начеша крастата- старата любов ръжда не хваща! И беше добър повод да ви обърна внимание за футбола като кардио активност. В крайна сметка- 5-6 лева се харчат под път и над път в днешно време, защо да не ги “инвестирате” в един час игра с приятели и здравето си. Кафетата винаги ще са на линия, няма да избягат.
Ако тази статия или блогът като цяло ви харесват- споделете ги в социалните мрежи! Ще ви бъда благодарен!
Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Кинезиотейпинг за коляно | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top