Тренировки

Фартлек – продължение на темата

Здравейте, уважаеми читатели на СИЛЕН! Днес пускам обещаното продължение на темата за фартлека. Във видеото ще видите показно 1 минута от интервалното бягане. Обърнете внимание на разликата в темпото в различните периоди(30 секунди, 20 секунди, 10 секунди).

Най-добре е да изпълнявате упражнението с партньор/треньор, който да ви подава сигнал- така човек се концентрира само върху правилното изпълнение. Като проценти на темпото слагам условно- 30-40% в първите 30 секунди(кросова работа), 60% в 20-те секунди(ускорение) и 80-90% в 10-те секунди(спринт). Не е задължително да се изпълнява в кръг, ако не сте на писта, тъй като, както се вижда на видеото, се налага смяна на посоката. Може би е по-добре да се използват “неправилни” форми, за да е възможно най-удобно. Ако нямате партньор или таймер със звуков сигнал, може да избягате един път фартлека с часовник и да бележите местата на смяна на темпото. След това тичате до маркерите. Не съм привърженик на този вариант. Друга идея е, ако сте на писта, да направите бягания от сорта на 1200м-800м-400м-200м-100м-50м, като съответно ускорявате темпото. Но в този случай леко се променя моментът с рязка смяна на темпото.
В колко серии да се изпълнява? Тъй като е на минути, имате чудесна възможност за разпределение. Може да направите 3Х3 минути с по 1-2 минути почивка между тях или 2Х5 с 2 минути почивка- но всичко зависи от вас и целите ви.
Отдавна не бях правил фартлек и си припомних вчера колко хубаво упражнение е. След демонстрацията направих 5 минути без почивка и ги комбинирах с тренировка за крака. Много съм доволен(съдя и по леката мускулна треска днес, нещо, към което се стремя винаги и което е белег за добро натоварване). Надявам се, че статията ви е харесала! Отново се постарах да пиша за нещо, което не се намира често в интернет. Ако съм успял да ви заинтригувам, споделете публикацията в социалните мрежи, за да направите СИЛЕН още по-силен.
Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top