Мотивация

Фитнес партньор

Безспорно е хубаво човек да има някой, с който да спортува. Това всъщност зависи и от характера на човек, но повечето хора са по-мотивирани, ако не са сами във фитнес залата или на мястото, където тренират. Как обаче се извличат максимални ползи от подобна колаборация- на това се спирам тук.
На първо място като позитив нареждам функцията на партньора като източник на мотивация. Ако навън вали, а сте решили да правите крос в парка, ще се  откажете доста по-трудно, ако знаете, че има някой, който ви чака, имате уговорка. Никак не е маловажно, че двамата спортуващи се “надъхват”, мотивират един друг. От тази гледна точка, за фитнес партньор подберете човек, който е поне наравно с вас запален по тренировките и здравословния начин на живот. В противен случай рискувате да сте някаква форма на ментор или развлечение за отсрещната страна. Не е важно дали двамата сте близки, а доколко споделяте сходни възгледи относно поддържането на добра форма.
Друг плюс е възможността да черпите опит и знания един от друг. Написаното по сайтове и списания е едно, практиката- нещо различно. Сайтът няма как да ви коригира, ако правите някое упражнение грешно, нали така?
Много важна роля играе фитнес партньорът по време на самото занимание. Ако работите с тежести- да ви пази при нужда, да е “нащрек” за повредени уреди в залата, за неправилни движения, опасности от контузии. По време на почивките – да следи времето, да ви предпазва от разсейване и неспазване на програмата. Разбира се, същото трябва да правите и вие за него.
Да сте двама по време на тренировки има още плюс от социална гледна точка. Не е задължително партньорът да е от най-близкото ви обкръжение. В такъв случай,преди и след заниманието, ще имате възможност да общувате с човек, с който по-рядко комуникирате по принцип. Отделно по време на самата тренировка можете да се разведрявате с шеги, весели моменти и прочие детайли, които да ви стимулират да продължавате с натоварването. Ако сте пък в зала и работите по сходна програма, няма да ви се налага да се въртите на уредите с други хора, което от своя страна има пряко отражение върху качеството на тренировката- стриктно изпълнение на сериите, точно измерване на времето за почивка, а в крайна сметка и намаляване времетраенето на заниманието.
Ето, виждате колко плюсове изброих дотук! Обърнете внимание обаче, че говоря за фитнес партньор – не за човек, с който просто тренирате заедно. Да имаш с кого да си приказваш в почивките, не е смисълът на занятието, както се казва. Това за мен опорочава съвместните спортни дейности- дълги разговори, коментари и т.н. превръщат почивките, заложени в програмата в 5 и повече минутни паузи, които предразполагат към изстиване на тялото, контузии, а и към неправилен ефект на упражненията върху тялото. Нехайни “партньори” могат да станат причина за много тежки контузии при “пазене” без необходимата подготовка и нагласа. Изобщо, ако наричате човек, с когото пиете бира след тренировка “фитнес партньор”, забравете всичко, прочетено дотук.
Аз лично в 90% от случаите тренирам сам, поради различни съображения. Ако вие имате човек, с който нещата ви се получават- чудесно!

Това е от мен за днес, ако статията ви е харесала, ще се радвам да я споделите в социалните мрежи чрез бутончетата отдолу!
Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: БЪРЗИНА И СИЛА С 1 УПРАЖНЕНИЕ | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top