От Кухнята

Хранене при пости и вегетарианство

IMG_5886

Здравейте! Днес темата е свързана с храненето и е актуална за това време на годината- великденските пости. Ще говоря и за вегетарианството, тъй като и при него не се консумира месо. За веганството няма да пиша отделно, тъй като то е идентично с постите- не се ядат животински продукти.
Аз лично съм много против вегетарианството. Трудно другите храни могат да заменят пълния набор незаменими аминокиселини, които предлага месото. Освен това, животинските белтъчини са пълноценни и не се налага тялото да комбинира само аминокиселини от различни източници, за да запълни полипептидните вериги. А, както знаете, протеините са основните градивни блокове на мускулите. Ако човек се замисли дори най-повърхностно- с какво имаме повече общо ние- с прасето или с фасула? 
При постите нещата стоят по различен начин- там става въпрос за религия, вяра и обосновката е на духовно ниво. Чрез постите християните съпреживяват мъките на Христос и отдават почит към делата му. Но СИЛЕН е светски блог и не искам да задълбавам повече. Вярата е във всеки от нас, под каквато форма прецени сам човек. Ако спортувате и постите обаче, е наложително да се замислите как да обезпечите нуждите на тялото, свързани със синтеза на белтъците и тренировките.
За вегетарианците е лесно да си набавят необходимите протеини- яйца на първо място, мляко, риба(ако консумират) са прекрасни източници на пълноценни белтъчини и проблемите се елиминират до голяма степен.
При пости и веганство обаче най-логичното нещо е да се прекали с количеството на въглехидратите. Това едва ли ще доведе до нещо добро, а може да е и опасно. Енергията от карбохидратите наистина е най-бърза, но ако не се изразходва, тялото я складира под формата на подкожни мазнини. Това е свързано и с действието на инсулина и хрома, но това са други теми. Още по-лошото е, че количествата приети прости въглехидрати(захари) също могат да скочат драстично. Друга неприятна последица от неконсумирането на животински храни е липсата на достатъчно мазнини. Отдавна вече е ясно, че не всички мазнини са вредни. За да се намалят тези ефекти, е необходимо правилно да се комбинират храните, които са източници на белтъчини(макар и непълноценни), за да може организмът да си синтезира нужните аминокиселинни вериги. Ето някои храни, на които да заложите, ако постите:

Грах и други бобови храни- чудесен източник на растителен протеин, никакви мазнини, малко въглехидрати. Освен това са евтини, ако това има някакво значение за вас.
Хляб- от гледна точка на белтъчините и бял ще ви свърши работа. Ако бързите въглехидрати не ви допадат- вземете черен.
Овесени ядки – идеални са за закуска, осигуряват ви белтъчини, бавни въглехидрати и фибри.
Ядки- висококалорични са, но енергията в тях идва предимно от мазнини(включително Омега-3 и 6), както и от белтъчини.
Киноа – това растение бе обявено от ООН за “храна на 2013г.” Не знам дали има основание за това, но в киноата се съдържат всички незаменими аминокиселини- нещо, с което друг растителен продукт не може да се похвали. Лошото е, че не съм ял такова нещо и не мога да ви дам повече информация от личен опит.

Следвайте насоките, които съм написал по-горе, ако искате да не завършите постите дори с някой килограм отгоре. Образно казано, въглехидрати винаги ще си набавяте достатъчно, по-трудно стават нещата с мазнините и протеините. Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


To Top