От Кухнята

Кафето

Здравейте, приятели! Днес пиша за кафето, като искам да направя едно уточнение. Писнало ми е от копирани и преразказани текстове по фитнес сайтовете в интернет! Много ми е смешно, когато видя един абзац например, копиран дословно. Хора, нямате ли собствени думи, за да кажете нещо? Уважавате ли аудиторията си?
Да минем по същество. Аз съм интересен “кафеджия”. Хем ценя качественото кафе, хем мога да пия всякакво, без да ми пука. Ограничавам се с до 2 кафета на ден. Не ползвам напитката за събуждане, пия я за удоволствие и за тонус преди тренировка понякога. За свойствата и историята на кафето няма да пиша, тъй като информация има на хиляди места в нета.
Вярвам, че има полза от едно хубаво силно кафе преди спорт. Минус е, че действа диуретично- затова винаги взимам и вода. Има спорове колко време преди тренировката е добре да се приложи този трик. Аз не се вманиачавам, но поне едно 15-20 минути по-рано ми се струва ок. Като аргумент е и това, че всички добавки за преди спорт(буустъри) съдържат доста големи дози кофеин. Във фитнес сайтове съм виждал какви ли не идиотщини- смесване на големи количества разтворимо кафе, 3 в 1 с вода и изпиването на сместа като средство за тонизиране. Аз съм далеч от тези неща и не смятам, че е нормално да се разтреперваш от адреналина(който се отделя в тялото), както и да прекаляваш по такъв начин. Всеки си знае обаче.

Аз, с чаша кафе преди тренировка

Какво кафе да пием? Това е въпрос на личен избор и финансови възможности. Вкъщи пия или разтворимо(Давидофф или Чибо), или френска преса(същите марки). Какво представлява френската преса можете да видите тук. За нея може би ще отделя специална статия по-нататък. Ако съм навън, взимам еспресо, разбира се. Пия нормално, макар че в дългото има повече кофеин(нещо, което много хора бъркат). Не слагам захар или сметана, но ако обичате- ползвайте преди тренировка.
Като извод мога да кажа- пийте кафе, но в умерени дози. Според много диетолози и инструктори това са 3-4 чаши, според мен 2 са предостатъчно. В противен случай ще извличате само негативи от иначе чудесната напитка. Такива са: привикването към кофеина, повишаване нивата на кортизола, ненужно покачване секрецията на инсулин.
Това е от мен за днес. Благодаря на всички, които четат блога.
Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top