Други

Хранене по Великден

Здравейте, приятели! Днес реших да пиша за храненето по време на най-светлия християнски празник. Причината е в типа консумирани храни, а освен това и наближаващия Гергьовден.
Какви са основните опасности? Мен лично консумацията на яйца не ме притеснява, ама никак даже. Рискът се състои в наблягането на белтъчините като макронутриент, за сметка например на бавните въглехидрати. А именно това стои в основата на проблемите, които високопротеиновите диети (Дюкан и подобни) създават- с бъбреците и черния дроб. За да се разберат тези процеси, трябва да се знае къде става усвояването на белтъчините и използването им като енергия. За да бъдат превърнати в такава, те минават през черния дроб, където се разграждат до аминокиселини. Това са сериозни окислителни процеси, при които се отделя и голямо количество амоняк. Подобни стресови ситуации за черния дроб се предизвикват и при консумация на алкохол и фруктоза. Сами по себе си повечко яйца не са лоши, но е важно да ги комбинирате с източници на бавни въглехидрати. Не забравяйте и без това “актуалната” зелена салата, наричана “Великденска” – марули, репички, кисело мляко и яйце. Тя ще ви достави микронутриенти, които не са за подценяване.
Другият подводен камък относно храненето по Великден са бързите въглехидрати. Козунаци и курабийки – всички са пълни с такива, и то в огромни количества. Ако сте в период на чистене или пък сте мезо/ендоморф, ще трябва да внимавате  и да се ограничите. Хапвайте въпросните храни сутрин на закуска. Като хранене след тренировка ще ви свършат чудесна работа, ако ги комбинирате с яйца и мляко. Ако сте в режим за качване на мускулна маса като мен (макар че ми е трудно с тренировките за Urbanathlon) – можете да сте малко по-либерални. И все пак аз съм на мнение, че играта с кръвната захар не е шега работа.
Това са моите съвети относно храненето по Великден! Няма да пиша в блога няколко дни, но другата седмица ме очаквайте отново на линия! Мейлът си проверявам всеки ден обаче, така че не се страхувайте да ми пишете – yassenkraychev@abv.bg .

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top