Тренировки

3 причини да тренираме крака

 
 

Здравейте, приятели! Днес реших да ви споделя в едно кратко материалче 3 добри причини да тренираме най-голямата мускулна група в тялото – краката. Разбира се, тези три ще бъдат извън “растеж, сила, издръжливост, експлозивност”, тъй като това важи за всички натоварвани мускули.
Аз започнах да тренирам специфично краката сравнително скоро, което отчитам като грешка. За съжаление в много от ДЮШ в България физическата подготовка се води с методи от преди 40 години, което в крайна сметка се вижда по резултатите на клубните и националния отбор, но това е друга тема. Да, изпълнявали сме в отбора спринтове, ускорения, стартове, клекове, но дотам.

 

3 специфични ползи за всеки любител на спорта и фитнеса в частност от тренировката за крака:

Повече мускули по цялото тяло. Това се получава, заради обема на мускулатурата на краката. Нуждата от синтезиране на повече белтъчини и реизграждане на мускула на се отразява само в трениранта област, а в целия организъм.
Повишаване на общата сила на спортиста. Става дума за реално повишаване на други силови движения като клек, тяга и раменна преса. Представете си краката като корените на едно голямо дърво. Може ли дървото да има огромна корона, а да се крепи здраво на малки коренчета? Същата е логиката и при вдигането на тежести. По-стабилна основа(краката) – повече избутана/издърпана тежест с мускулите на гърба и ръцете.
Забързване на метаболизма – тук включвам по-висока секреция на хормони и повече изгорени калории, дори след края на тренировката(известно като afterburn effect). Тези неща отново са функция на това, че мускулите на краката са над 50% от тези на цялото тяло. Тук е и разковничето на неуспехите на много жени да постигнат фитнес целите си, бидейки подведени от инструктори, които им проповядват кардио до припадък и никаква силова работа. Но това също е друга тема.

Това е от мен за днес, надявам се, че материалът ви е харесал! Ако е така- защо не ме подкрепите като го споделите в социалните мрежи?

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top