Възстановяване

Вчерашната тренировка и лека травма

 
 

Здравейте, приятели! Днес реших да драсна няколко реда за вчерашната ми тренировка и контузията, която направих.

Всичко беше чудесно – отидох в горичката на Лаута, загрях, видях с се с един бивш съотборник, което много ме зарадва, и започнах тренировката на лостовете. Дойде ред за кофички на успоредката, но още при първата без да искам пуснах тялото си прекалено надолу(явно се бях надъхал много и се мислех за Спайдърмен 😉 ). Усетих прерязване в левия гръден мускул – познатото усещане при разтежение от разкъсванията на мускулни влакна. Пуснах се инстинктивно, което разбира се предпази мускула от скъсване.

 

Тук направих нещо, което не е никак препоръчително, но аз така съм свикнал, а и имам усещането, че познавам тялото си(освен това съм го правил стотици пъти) – довърших си тази част от тренировката с още 2 серии кофи. Не съветвам никого да постъпва така. При професионално спортуващите обаче(както съм се чувствал и аз в юношеския футбол) често няма време за пълно лечение на травмите и се налага да играеш/тренираш контузен. Но замислете се и за това – в спорта разтежения, натъртвания и други подобни са почти ежедневие – ако човек се отдаде на лекуване, то по-добре да спре. Не ме разбирайте погрешно, просто невинаги има възможност за пълна почивка.

 

Какво направих след като се прибрах? Стандартното. Добре отработено действие – кърпа с лед на засегнатия участък – 3 пъти по 7-8 минути налагане с по 15-20 минути пауза между тях. На сутринта – мазане с гел. Преди кроса ми надвечер – измиване на мястото и още едно намазване. Сега чувствам мускула доста по-добре, за 2-3  дни ще мине напълно. При фитнес тренировките човек винаги може да размести леко графика, за да остави време за възстановяване от контузия.

 

Това е от мен за днес! Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Не забравяйте обаче, че аз не съм лекар. Същевременно съветите и решения, които давам, са многократно пробвани и работят.

 

Поздрави и успех!

2 Коментари

2 Comments

  1. Анонимен

    August 14, 2013 at 10:08 pm

    Здравей, доста интересни неща си споделил интересува ме на пръв поглед не отрих някакви елементарни упражнения за гърди можеш ли да ми предложиш нещо не се занимавам да блъскам за голям релеф просто да не са отпуснати :)

  2. Ясен Крайчев

    August 15, 2013 at 3:47 pm

    Предполагам те интересуват упражнения със собствено тегло? Ако имаш успоредка, става най-добре – 4 по 10 кофички, 4 по 15 лицеви опори с широк хват, 4 по 12-15 с тесен хват – ето една примерна тренировка за гърди(и трицепс дори). Ако си у дома – 4 серии лицеви с широк хват, 4 серии тесен, 4 серии с нормален(раменен) с краката, повдигнати на стол. Виж и упражнението "спартански лицеви опори", може да ти хареса :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top