Лайфстайл

Фитнесът и децата

 
 

Здравейте! Днес ще пиша по тема, зададена по стечение на обстоятелствата от читател на блога. Няма да цитирам точно имейлите, но става дума за това дали фитнесът е подходящ за децата, как трябва да се хранят, има ли рискове и т.н. Под деца имам предвид юридическата категория “малолетни” – лица от 0 до 14 години. Ще опитам сбито да маркирам най-важните моменти за мен.

 

Разбира се всеки организъм е индивидуален, но тук говорим за общите, най-често срещани случаи. Нормално е при навлизането в пубертета децата(предимно момчетата) да се интересуват от спорт, вдигане на тежести, мускули – обобщено с една дума – фитнес. Как е най-правилно да се подходи(според мен)?

На първо място са родителите, които трябва да стимулират детето да спортува. В това се включват всякакви игри от най-ранна детска възраст – с топка, на катерушки, в паркове и т.н. Така подрастващите заякват и придобиват елементарна двигателна култура.
Следващият етап е участие в някаква спортна организация – отбор, клуб, частен треньор. Ползите от това съм описал в тази статия. Контактът с треньор, съотборници и противници не може да бъде симулиран от родители/приятели. Хубаво е този първи по-сериозен етап да е свързан с полезно умение – например плуване или лека атлетика. Така детето ще научи нещо, полезно за цял живот.
По-нататък(11-12-годишна възраст) детето само може да определи с какво иска да се занимава. То не трябва да бъде карано насила да тренира каквото и да е. Добре е да му се обяснят ползите от спорта като цяло, а оттам нататък думата е негова.
Тук преминавам към фитнеса- т.е. самостоятелни тренировки, които целят здраве и развитие на силата. Това може да бъде и дейност, паралелна с организираната(например боен спорт и тренировки на лостове). Това е и “опасната зона” за подрастващите. Не съм против фитнес залите за деца на 13-14 години, но с някои условности:

Не се изпълняват упражнения, при които тежестта минава над главата- военна преса, клек с щанга. Те дават предпоставки за компресиране на гръбнака и сериозни травми.
Внимава се изключително с упражнения като мъртва тяга, които позволяват работа с големи тежести.
Заучава се правилната форма на всички движения. Това ще ви помогне много вбъдеще и ще ви спести контузии.
Не се залита в спазване на строги хранителни режими, а се консумира разнообразна храна, тъй като в тази възраст тялото има нужда от много енергия и витамини. Не се ядат боклуци като газирано, чипсове, бърза закуска.
В тренировки с упражнения със собствено тегло също се подхожда внимателно, но като цяло са по-безопасни(отново при правилна техника).

Спазването на тези насоки съм почти убеден, че ще направят детето един стабилен, здрав, сериозен юноша. Аз съм минал през повечето от стадиите, описани горе, и виждам резултатите във всички области на живота. Като малък ритах, тичах и играех с други деца, както и вкъщи; след това 4 години тренирах плуване и тенис; след това дойде организираният футбол – в училище(поздравявам всичките си съотборници и съученици от СОУ “Св. Патриарх Евтимий”, с които станахме шампиони на Пловдив в зала) и в отборите…Последният момент с фитнеса за съжаление дойде доста по-късно. Във ДЮШ правехме разни кръгови тренировки, но нищо сериозно- това е проблем като цяло в България, но е и друга тема.

 

Надявам се тези мои размисли да са били полезни за някого, защо не и за родители?! Благодаря на Кристиан Георгиев, момчето, което ме потърси за съвет по електронната поща(и което онзи ден ми писа за положителни резултати :)). Ако четеш това, Крис – продължавай така!

 
Поздрави и успех!
2 Коментари

2 Comments

  1. Анонимен

    June 14, 2014 at 1:08 pm

    смешник ко ми говориш ве на 14 съм щангист нормативи сичко покривам за 7 8 месеца 170 кила двобой бая по развит съм от тебе бил ми силен хахахаха

  2. Ясен Крайчев

    June 14, 2014 at 1:59 pm

    Благодаря за интелигентния коментар :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top