Други

Съединението

 
 

Би било банално да озаглавя текста “Съединението прави силата”. Този текст стои от години на сградата на Народното събрание, но само доказва, че е клише; че без действия думите са просто лъскава опаковка на скапан продукт. Да не говорим, че във времето на Интернет “съединението” на хората е факт и няма нужда да се пропагандира – всички сме свързани глобално, въпросът е какво произтича от това.

Друго е важното. Шести септември е истинският национален празник на България, не трети март. На трети март “честваме” началото на унижението от страна на Русия. Санстефански предварителен мирен договор, засилено руско присъствие в страната, последвано след няколко месеца от Берлинския конгрес, иницииран от същата тази Русия! Да, това не е достойно. Но е факт.

 

6.09.1885 г. Един от малкото пъти, в които българския народ и политици действат самостоятелно, дори напук на Великите сили, като защитават националните интереси.
6.09.1885 г. Един от последните случаи, в които сме обединени истински- от кауза, но не само на думи, а и на дела. Нещо подобно беше и през лятото на 1994-а, но по различен повод…
6.09.1885 г. Пример за организация, подход и добър замисъл. Съединението взима само една жертва – капитан Райчо Николов, който има барелеф на Джумаята в Пловдив – на мястото, на което е застрелян.
6.09.1885 г. В онези времена българите доказват мъжеството си не само на датата, а и след това. Обявената ни от Сърбия война завършва с блестяща победа на младата армия и довежда до мирен договор, съдържащ само един член- връщане на границите отпреди войната – т.е. потвърждаване успеха на Съединението – със сила и достойнство. Забележете кога е подписан този договор – 19 февруари(3 март) 1886 г!

 

Като пловдивчанин този празник ми импонира дори още повече, затова най-искрено ви поздравявам с него! Бъдете здрави, силни и обичайте България, уважаеми читатели на блога!

 
2 Коментари

2 Comments

  1. Светослав Коджаманов

    September 6, 2013 at 11:43 am

    Хубава статия ! Напълно съм съгласен ! Един от малкото случаи в новата ни история , в който не сме търсили подкрепа от никого, а и не сме получили такава. Въпреки всичко това ни показва, че не ни е нужно някой да ни потупа по рамото и да ни даде позволение както се случа в наши дни. Можем и сами.Единственото , което ни е нужно е да сме заедно! Честит празник !

  2. Ясен Крайчев

    September 6, 2013 at 4:33 pm

    Дано повече хора мислят така :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top