Възстановяване

На кални бани в Бургас

Този уикенд с приятеля ми Мартин Манолов направихме тридневна екскурзия до морето. Избрахме района на Бургас като най-близо от Пловдив по новата магистрала. Освен това бяхме планирали отдавна да посетим и калните бани в кв. Сарафово, които са безплатни, а освен това и, както ще прочетете по-надолу, много добри(в световен мащаб). Базата ни беше в Поморие, но съботния следобед посветихме на калта и лугата. Осведомихме се от интернет как се ползват(не, че от един път ще стане нещо, но е добре да се знаят нещата занапред) и след 15-20 минути бяхме на мястото.

 

Ето как изглеждат солниците, от които се черпи и лечебната луга:

 
 

Интересни факти около калта и лугата в района на Бургас:

Проучени са през 1942г. по заръка на Хитлер, в Германия – там се установяват страхотните им качества.
Самият Хитлер нарежда да му бъдат занесени в германия 3 вагона с лечебна кал. В момента изнасянето “за вкъщи” е забранено, макар съмнителни мургави субекти да продават шишета на плажа за някакви стотинки.
На една трета от солниците на Атанасовското езеро комунистите са построили Дом за развитие на млади кадри(или нещо от сорта), безвъзвратно унищожавайки това природно богатство.

Допълнителна информация + начин на употреба можете да прочетете ТУК.

На входа на самите солници и кални находища ни посрещна ето тази табела:

 
 
 

От снимката също можете да почерпите информация. Решихме първо да се потопим в лугата, а след това да използваме т.нар. метод на кална апликация – т.е. да се омажем като прасета 😉
Басейнът с луга е дълбок около 50см, но въпреки това човек се изляга и се задържа на повърхността без проблем. Много е готино, ако има и лек вятър, който да те носи като платноходка из езерцето.

 

 

 

Дойде време за процедурата с кал – излишно е да споменавам колко се смяхме, докато се мажехме. Интересна подробност е, че 1см слой се образува за 1 година – процесът представлява гниене на растения под въздействието на различни организми. Необходимо е калта да изсъхне на слънцето. След това се препоръчва да се измие повърхностно с водата от калното басейнче, а не да се влиза директно в морето(както направихме ние) или под душовете. Идеята е “мантията” от ценни вещества да остане възможно по-дълго по тялото. Хубавото е, че зад една дига се намира малко плажче с кристално чиста и топла вода.Ето малко снимки, дано се позабавлявате:

 

 

 

В заключение искам да кажа няколко думи. На първо място – да отбележим какви природни дадености има страната ни и да се замислим дали ги ценим достатъчно. Това е дълга тема, просто я маркирам, иначе е много важна. Тази статия искам да бъде разбрана правилно – далеч съм от мисълта, че с 1 процедура съм постигнал някакъв ефект или съм живял “уелнес”. Не, но вече имам нужната информация – за бъдещо възстановяване и, за да я споделя с вас. Смятам, че само заради вас, читателите на блога, си заслужаваше да отида, да намеря солниците, да снимам, да прочета и пробвам всичко – така всеки от вас може догодина да си прецени дали да не съчетае морето с една уелнес терапия. Аз бих го направил определено. Трети важен извод – как се чувствах след лугата и калта – отпочинал и някак презареден. Като рационално обяснение намирам действието на въпросните продукти върху кръвообращението и мускулите; като ирационално – плацебо ефект, породен от мислите, че използвам сила от Майката Природа…колкото и префърцунено да звучи.

 

Това е от мен за днес. Надявам се статията да ви е харесала- ако е така, ще се радвам да я споделите в социалните мрежи.

 

Поздрави и успех!

2 Коментари

2 Comments

  1. Gencho Topalov

    July 31, 2015 at 2:45 pm

    ТОЧНО ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ ТЪРСЕХ . БЛАГОДАРЯ ВИ .

  2. Ясен Крайчев

    July 31, 2015 at 7:32 pm

    Радвам се! Ако мога да помогна с нещо, пишете!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top