Тренировки

Покачване на сила без трупане на мускулна маса?

Това поне за мен е един интересен въпрос – може ли да има развитие на силата, без да се трупа мускулна маса. Отговорът е позитивен и произтича от фактите, изнесени от мен в тази видеолекция. Неслучайно я цитирам и ви призовавам да й обърнете специално внимание. Знанието за променливите в една тренировъчна програма е ключово, за да постига тя заложените цели.

 
Важната таблица
 
 

Как обаче може да става така, че повишаваме силата си, без да трупаме мускулна маса? Трябва на прокараме разликата между миофибриларната и саркоплазмената хипертрофия. Всъщност, нужно ли е да обременявам статията с тези сложни термини? Май не. Ще говоря по същество.

 

В тренировката ни за мускулна маса работим с по-голям брой повторения и по-малко серии, а почивките са сравнително по-кратки. При тези параметри се получават микроразкъсвания, след чието заздравяване се стимулира изграждане на нови мускулни влакна.
Тренировката за сила няма такъв ефект. При нея на “атака” е подложена главно нервната система, която трябва да бъде приучена да мести в пространството по-големи тежести. Ето защо и почивките са по-дълги – за да може мозъкът и периферната нервна система да се възстановят за следващото стресиране(серия). Резултатът от всичко това е, че се създава по-качествен и плътен мускул – изграждат се миниатюрни влакна вътре в самия него(мисля, че се наричат миофибрили). Те не създават обем, а плътност. Именно тя е важна за силата – броят влакна при напречно сечение на мускула.
Като пример си представете следните неща – сноп от 100 сламки за пиене от една страна и сноп от 20 сламки + 50 парчета рибарска корда, от друга. Това е, както казваше онзи декодер от цифровизацията.

 

Е, дадох ви малко материал за четене през уикенда. Очаквайте началото и на забавната рубрика в неделя(да изпростеем малко), а другата седмица – много нови публикации.

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top