Тренировки

Умора при тренировки за сила

 
 

Здравейте, уважаеми читатели! Днес ще нахвърлям моите размисли, наблюдения и знания относно нервно-психическата умора при силови тренировки(или хибридни, включващи упражнения за сила). Като за начало, ще ви обърна внимание отново на видеолекцията ми за различните параметри на видовете тренировки.

 

В спорта се наблюдават 2 вида умора – “мускулна” и на централната нервна система (ЦНС). Така наречената от мен “мускулна” умора се получава при стандартните тренировки за мускулна маса(3-4 серии на упражнение, 8-10 повторения в серия, интензивност 70-75%). Вторият вид – изтощаването на ЦНС е резултат на заниманията за сила и експлозивност. С него ще се занимаем тук.

 

Как действа механизмът на извършване на мускулна работа? Пътят е образно казано следният:
химични реакции в мозъка – електрически импулси до мускулите – мускулно съкращение – при прекалено интензивно използване на нервните пътища – умора.
При силовите тренировки буквално не остава време да настъпи мускулната умора. Това е причината дори да липсва мускулна треска на следващия ден. Негативният ефект обаче понася ЦНС. Интензивността(тежестите, ако говорим за класически фитнес) е толкова голяма, че се изисква достатъчно време за възстановяване на ЦНС, преди да се пристъпи към следваща серия. Ето защо при силовите тренировки почивките са големи – 3,4, дори повече минути. Някои треньори дори съветват за “колкото е необходимо”, за да си готов за ново натоварване.

 

Симптоми на нервно-психическата умора:

липса на мотивация
липса на настроение
трудно справяне с деликатни задачи – вдяване на игла, чертане и прочие.
чувство на слабост и др.

 

Какво е решението? Тук ще ползвам знанията на великия Иван Абаджиев. Една вметка – той е пример за това как в България може да си световнопризнат, но изритан и оплют от федерации, “специалисти” и т.н. Лъжа е и информацията, която битува тук, че му е отнет треньорският лиценз. Нищо подобно, човекът работи в САЩ, издава книги, провежда лекции на атлети от цял свят и други хора се възползват от знаният и уменията му. Тъжно, но факт.
По същество – Абаджиев си спечелва мнението на всички в света на щангите, че “се е родил най-великия треньор на света” с подхода си, който е бил до голяма степен интуитивен. Когато става за пръв път треньор на националите ни по вдигане на тежести, увеличава дневното натоварване на състезател от 5 на 50-60 тона дневно! Представете си на какво изпитание са били подложени ЦНС на възпитаниците му. Именно затова той проповядва 2 много важни неща, за да може системата му да работи:

Принцип на адаптацията – състезателят трябва да повишава натоварванията и да се адаптира, а след това да преминава на по-високо ниво. Абаджиев осъзнава, че е необходима и хипертрофия, за да се увеличат мускулните клетки и така да тежестта да се разпределя на по-голяма площ. Неслучайно въвежда двуразови тренировки 6 дни в седмицата.
Почивката е ключов компонент в методите на Абаджиев. Не е вярно, че за него “няма понятие като претрениране”. Вероятно има, но той изключително акцентира върху важността на почивката. Според него гледане на филм не е истинска почивка, единствено пълен покой. Това е нещо, което съвременните спортисти(а и хора), едва ли могат да си представят.

Мисля, че очертах основните моменти, надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Очаквам вашите коментари!

 

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Анонимен

    October 18, 2013 at 5:12 pm

    Много добра публикация един ден , когато правех силовата усетих нещо различно да наистина влияе много относително на (ЦНС) стана ми по ясно какво става по точно . Поздрави

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top