Тренировки

Как да разчупим тренировъчно плато (застой)?

 
 

Здравейте! Днешната тема е вдъхновена от реален казус на наш читател и приятел във Фейсбук – Антон Георгиев. Той ме потърси с лично съобщение на страницата на СИЛЕН в социалната мрежа. Въпросът му бе повече от ясен: “Здравей, дай нещо само и единствено за мускулна маса!” Като се замислям, това даже не беше и въпрос. Първоначално се стъписах и го попитах в каква насока иска съвет – за хранене или тренировки, но той каза “Пробвал съм всичко, просто искам да чуя какво мислиш.” И така, аз предположих, че човекът е стигнал застой в тренировъчния процес – т.нар. плато. Дадох му няколко идеи, като той ги възприе много добре и се разбрахме след около месец да ми пише за резултати. За щастие, те са добри, Антон е доволен и с негово съгласие пиша този материал.

 

Споделям и с вас – казах ви, че казусът е основа на публикацията днес. Мускулите имат способността да се адаптират. Много пъти съм казвал, че тялото е точно толкова силно, колкото му е необходимо, няма да се повтарям с примери. От това се прави логичният извод, че в един момент след известно трениране по дадена програма, мускулатурата спира да “отговаря” по желания от нас начин. Нещо като карането на колело – научите ли се веднъж, няма как да станете по-добър, ако не пробвате нещо ново – пресечен терен, писта или планинско колоездене. От работата си и изследванията си по системата СИЛЕН съм стигнал до връзката между трупането на мускулна маса и увеличаването на силата. Тя не е двустранна – т.е. можем да трупаме сила, без да добавяме мускулна маса, но не можем да качваме мускули, без в един момент да развием силата си. 

 

Директно на въпроса оттук нататък – какво е решението за разчупване на тренировъчно плато? Хибридната тренировка. Как точно ще се нарича, не е важно. Важна е същината, а тя е следната: пробвайте да добавите силова част в началото на тренировките ви за мускулна маса. Това означава да имате на първо място(докато сте свежи) упражнение със следните параметри:

многоставност
интензивност над 80%
повторения в рамките 1-5
брой серии над 5
почивки – достатъчни за възстановяване на ЦНС

Пример. Тренировка за крака:

Тежък клек – 6Х5
Напъди – 3Х10 с всеки крак
Упражнение за задно бедро – 3Х10
Упражнение за прасец – 3Х15

Това е от мен за днес! Поздравявам Антон за това, че ми се довери и сега вижда резултати(които са си само негови!).

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top