Лайфстайл

Течни калории

 
 

Здравейте, приятели! Днес темата е относно “течните калории”. Според мен тя е важна главно за хората, които искат да свалят килограми(точният термин е сваляне на мазнини). Тук може да се крие разковничето за неуспехи в тази област.

 

Нека обърнем внимание на няколко момента:

Течностите се поглъщат много бързо и психологически организмът не ги възприема като храна.
Заради липсата на дъвчене, те не засищат толкова, колкото твърдата храна.
Повечето напитки(с изключение на вода, чай, кафе) са пълни с доста калории, и то главно от бързи въглехидрати.

От тези три фактора произтичат проблемите за хората, опитващи се  да свалят мазнини. Наглед “невинно” “натурално” сокче съдържа по 50 калории и 12-15 грама въглехидрати. Ето това са едни бързи 30 грама захар само със следобедното кафе например. Всеки, желаещ да отслабне, нека разгледа менюто си – може чрез елиминация на някои напитки да се вмести в необходимите му калории с оглед преследваната цел.
Изобщо тук не коментирам газираните напитки, които често се пият(и рекламират!) по време на хранене. Особено вечер, тази доза бързи въглехидрати няма къде да се изразходи и отива директно на склад като мазнини. Този процес е свързан със секрецията на инсулин, ако на някого е интересно- може да се поинтересува(ключовите думи са анаболизъм и токсичност в големи дози :) ).

 

Като заключение и някакво решение, давам линк към една доста стара моя публикация – Какво да пием, когато сме “на кафе”.

 

Това е от мен за днес! Ако желаете да напиша статия по ваша тема, или пък имате въпрос, можете да се свържете с мен по имейл – yassenkraychev@abv.bg, както и във Фейсбук.

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top