Други

Визия и визуализация – част 2

 
 

След вчерашната публикация останаха още много неща, които искам да ви кажа по темата, затова се наложи да направя 2 части.

 

Пак ще повторя, прекрасно знам, че много от идеите, които ви споделям са нестандартни, различни от общоприетото. Нормално е доста хора да ги отхвърлят или да гледат на тях с насмешка – това не ме притеснява, ама никак даже. Не смятам да убеждавам когото и да било. Не приеме ли човек тези неща  с отворено сърце и разум – няма как да бъде насила накаран да повярва(респективно – няма и да успее да ги приложи, дори да опита). Само ще ви обърна внимание на един детайл – има ли някъде съпротивление, развитие няма. Човек стои като нападнато животно, в отбранителна позиция. А творчеството е точно обратното – да допуснеш, да си представиш, да опиташ, без да си предубеден.

 

И все пак – замислете се за следните процеси и намерете общите неща между тях. Сравнете ги с визуализацията, за която говоря аз:

Медитация
Елементи от йога заниманията
Молитвите
“Позитивното мислене”, както се проповядва от Кехоу и други автори

Няма да коментирам повече, просто казвам, че визуализацията, за която говоря, не е някаво мое изобретение, а нещо, което под различни форми се практикува и има смисъл от хилядолетия.

 

<Какво да визуализираме? Всичко. Изберете важните неща за вас. Спортни и лични цели, професионални, образователни, творчески, без ограничение. “Виждайте” от първо лице как се случва желаното. Относно здравето един пример. Да речем, сте със счупен крак – визуализирайте как тичате, скачате, вдигате щанги. Припомняйте си хубави, “златни” моменти от спортния ви живот. Няма нужда да казвам, че всичко това трябва да ви стане навик, от един или два пъти нищо няма да стане.

 

И за финал – нещо “научно”. Замисляли ли сте се, че всичко, което виждаме, е образ? Да – прочетете учебниците по биология за 8-и клас. Информацията влиза през очите, оттам като електрически импулси се предава до малкия мозък, където се изгражда образът. Подчертавам – образ! Когато виждате чаша, то това не е чашата, която държите, а образът, който мозъкът ви представя. Ето защо различните хора разпознаваме в различна степен нюансите на цветовете. Всеки цвят е определен от спектъра, но не всеки може да различи масленозелено от граховозелено. Отворим ли съзнанието си, може да се окаже, че е възможен обратният процес – да “видим” нещо с ума си, което впоследствие да се превърне в реалност. 😉

 

Поздрави и успех!

 

 

 
8 Коментари

8 Comments

 1. Анонимен

  February 26, 2014 at 8:50 pm

  Леко със счупения крак! Първо визуализирай, как се лекуваш, как коста се съединява и калцира и тогава скачай.
  Коста

 2. Ясен Крайчев

  February 26, 2014 at 9:20 pm

  😀 😀 😀 йес, мастър Коста 😉

 3. Анонимен

  February 26, 2014 at 9:20 pm

  Мисля, че с ума и тялото си на ти – инвестирал си много време да се развиеш в тази насока, но по отношение на духа, още доста трябва да се потрудиш, за да ти светне-хората 3000 г. го чепкат тоя въпрос! Моето лично мнение е, че духът съставлява 50 % от това което правиш-представям си го като една монета – ези/ум и тяло/, тура /дух/. Няма как да ги разделиш. Във всичко което си писал в блога виждам ум и тяло, но чак сега когато започна да пишеш за визуализацията започна да се прокрадва и духа. Една интересна статия – http://www.mma-bulgaria.com/statii/zdrav-duh—zdravo-tyalo/istoriyata-na-valentin-dikul
  Коста

 4. Ясен Крайчев

  February 26, 2014 at 9:33 pm

  Коце, точно до тези идеи стигам и аз лека-полека. Личността е триединство между тези неща. И наистина гледам да прокрадвам тази линия в блога, защото самият аз го осъзнавам. Знам, че има още много какво да науча. Много ми е интересно да чувам и ти какво мислиш. Благодаря ти за статията ииии….ме чакай скоро пак да пием кафе 😉

 5. Анонимен

  February 26, 2014 at 9:48 pm

  Общо взето в момента подхода към всяка една дейност се основава на превърнатия в догма ограничен материалистическо-механичен възглед на Рене Декарт, според който хората имат два ясно разграничими компонента – ум и конкретно осезаемо физическо тяло. Ако ще ползваш холистичен подход /както заяви/ към това което правиш, тогава човешкият индивид следва да се разглежда като съставен от три основни, взаимносвързани и влияещи си нива – физическо, умствено-емоционално и духовно, всяко от тях със своя организация и енергийна структура.
  Коста
  P.S.Толкоз за сега. В дълбоки води нагазваш. Успех.
  Коста

 6. Ясен Крайчев

  February 26, 2014 at 9:52 pm

  Много е дълбока темата, да 😉 Ще говорим пак надявам се :) Лека вечер и поздрави на Косьо!

 7. Анонимен

  February 26, 2014 at 9:53 pm

  За кафето става, ама вземи ги оправи тия букви дето трябва да ги пиша, за да ти пратя поста, толкова са криви, че по пет пъти ги набирам – старост -нерадост!?!
  Коста

 8. Ясен Крайчев

  February 26, 2014 at 10:00 pm

  :( :( :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top