Други

Ментална техника за максимална сила (Mind, Body and Soul)

 
 

Здравейте, приятели! Чудех се много как да не звучи подвеждащо заглавието, т.е. да не излезе “направи това и ще станеш млад меринджей”. Все пак съм далеч от стила на жълтите вестници, където под гръмки фрази стои прозаичен текст. Примери няма да давам, сами се сещате…

 

Техниката, за която говоря, е точно за рубриката ми “Ум, Тяло и Дух”, тъй като физическо натоварване при нея липсва. Отново не става дума за магии или измишльотини, а за нещо, което спортистите практикуват отдавна. Мисля, че човек трябва да е отворен за различни идеи, да включи сетивата си, ако иска да прогресира. Това е в основата на Mind, Body and Soul концепцията. Въпросният метод за максимални силови резултати се нарича “умствено закотвяне”. Състои се в активиране на по-агресивно състояние на нервната система, съчетано със спомен/визуализация на желаното постижение.

 

За да не описвам и да бъда голословен поставям тук клипове от Ютуб с проявления на техниката. Изгледайте ги и открийте общите елементи, а после ще дам моето виждане за това как всеки да имплементира метода в тренировките си.

 
 

Мога да давам още много примери… Открихте ли общото? Пляскането на Кали, мистериозните приказки на красивата Йелена Исинбаева, стойката и поемането на дъх от Кристиано Роналдо. Трима уникални атлети правят някакви странни неща преди високоинтензивни/експлозивни натоварвания. Случайност? Суеверие? Може би, но според мен е нещо друго 😉

 

Става дума за възбуждането на нервната система до по-агресивно състояние – а знаете, че именно тя се натоварва при тренировките за сила. Освен това мозъкът започва да асоциира конкретно движение/вик/жест с предишни постижения. Комбинацията от тези два елемента обосновава възможността да се постигне “силов рекорд” при употребата на техниката. За да си създадем такава “котва”, е нужно съвсем малко:

1-2 пъти на ден да визуализираме дадено силово движение и да изпълним жеста, чрез който ще активираме “специалното състояние”. Това може да бъде плясване, ощипване или вик.
В самата тренировка, преди опит за лично постижение(без значение дали става дума за тяга, клек, скок върху кутия, спринт) се замисляме за перфектното изпълнение и след това правим активиращия жест.
С течение на времето мозъкът без проблем ще припознава активатора, а вие ще се възползвате от действието му.

Това е от мен за днес! Много ще се радвам да чуя вашите мнения, отзиви и коментари. Подобни теми са ми много интересни, искам да знам дали и за вас е така. А въпроси и предложения за материали(или идеи) чакам на yassenkraychev@abv.bg .

 

Поздрави и успех!

2 Коментари

2 Comments

  1. Ясен Крайчев

    November 20, 2013 at 8:16 pm

    Да, Елиът е говорил също за това. Вижте и неговото мнение, той е страхотен треньор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top