Тренировки

Експлозивно упражнение за крака

Тереза Маринова е вдъхновението за тази статия 😉
 
 

Здравейте, приятели! Когато говорим за който и да е спорт, са важни качествата, за които съм говорил що-годе подробно във видеолекция – сила, издръжливост, мускулна маса и експлозивност. Няма как с един вид тренировки като параметри да развием и четирите качества, просто такова чудо няма. Днес ви представям една идея за това как да наблегнете на експлозивността на краката с упражнение, познато на всички ни от училище. Там то е и норматив, доколкото си спомням, и се изпълнява всеки срок. Става дума за скок на дължина от място. 

 

Не съм специалист в техниката на този лекоатлетически прийом, но за човек, който има спортна култура, не е проблем да напипа основите на движението. Ключов момент е лекото приклякане с изнасяне на седалището назад, което да осигури възможност за мощно разгъване на бедрото, а оттам – движение на тялото напред и нагоре. Безсмислено е нещо, което съм виждал често – махане напред-назад с ръце и пружиниране в колената. Както вече изяснихме, експлозията идва от бедрата, седалището и торса, а не от прасците. Едно замахване с ръцете е напълно достатъчно.

 
 

Може би по-добър би бил ъгъл отстрани, но и тук се вижда моето изпълнение 🙂 Приемам градивна критика за подобрение на техниката и резултатите.

 

Как да включим скоковете в тренировъчната си програма? В класическа бодибилдинг система, едва ли ще се занимавате да скачате. Ако обаче тренирате по хибридна програма(каквато е Системата “СИЛЕН”), почитатели сте на стрийт фитнеса или просто искате да опитате нещо ново, то обезателно пробвайте. Скокът като упражнение за експлозивност и сила изисква да бъде първо в тренировката за крака или във времето за долна част на тялото. Необходимо е мускулите да са свежи, а мозъкът – отпочинал, за да се постигат максимални резултати. Изпълнете поне 12-15 скока, като може да ги комбинирате по 3-ки , а когато усетите умората(по намаляването на постижението като разстояние) и по единички. Почивайте достатъчно, за да постигате 90-100% интензивност. Нормално е мъж в добра кондиция да скача около и над 2.70м, а жена – 2.20м. Старайте се всеки опит да ви е максимален, няма смисъл да скочите 6 пъти поред, като първите 3 направите например 2.90, а следващите – по 2.75 да речем. Ако искате да натоварите краката само за сила и експлозивност, съчетайте скоковете със спринтове.

На мен лично упражнението страшно много ми харесва. С радост бих пробвал и скок върху кутия, но засега не съм измислил как точно да реша въпроса с достатъчно висока и стабилна платформа(тъй като отново искам да работя с максимални опити, за сила и експлозия).

 

Ако материалът ви е харесал, ще ми помогнете за разпространението на блога, ако го споделите в социалните мрежи. Можете да го направите с бутончетата отдолу! Благодаря ви!

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top