Кинезиотейпинг

Кинезиотейпинг

20150220_163734

Здравейте! Днес правя материал за кинезиотейпинга – един нов за мен метод за лекуване и предпазване от травми. Отдавна наблюдавам елитни спортисти, носещи кинезиолента, но едва тази есен се наканих да направя проучване, да купя и тествам такъв продукт.

 
 
 

Преди да продължа нататък, една вметка – на български информацията за кинезиотейпинга е оскъдна, макар и да знам, че има хора, които го прилагат. За съжаление обаче се проявява тази черта – да се крие информация, все едно това ще им отнеме от клиентите или нещо подобно. Е, всеки си избира, но…моето виждане е коренно различно. Слава богу има интернет и е пълно с клипове и статии на западни физиотерапевти.

 

Кинезиотейпът е измислен от японски учен през 70-те години. Става по-популярен през последните 10 години(поне що се отнася до световноизвестни атлети). Представлява лента, направена от памук, с еластичност около 140% – колкото тази на човешката кожа. Върху нея няма никакви медикаменти! Принципът на действие е  на повдигане на горния слой на кожата, което освобождава “пространството” под травмираната зона за циркулация на лимфата и кръвта, което ускорява възстановяването. Освен това лентата подкрепя мускулатурата и човек се чувства по-сигурен и уверен в движенията си. Още едно обяснение за действието й е освобождаването на притиснатите от удар/подуване нервни окончания, като по този начин се облекчава болката.

 

Кинезиолентата ме привлече с това, че е интелигентен продукт. Може да  се използва за широк набор от травми и състояния, устойчива и здрава е, нестандартен(поне у нас) метод е. С нея се свиква за 10 минути, а след това човек забравя, че е върху него. Водоустойчива е, т.е. душовете и басейните не са проблем. Не ограничава движенията, за разлика от бинтовете и пластирите. Върху нея могат да се прилагат гелове или лед, за да се ускори възстановяването. Стои върху кожата 3-5 дни, ако апликацията е направена добре, като все пак  значение има и зоната, в която е.

 

Аз все още продължавам да се уча на различните апликации, но вече съм се убедил в полезните свойства на лентата. На себе си съм третирал възпален лакът(след претоварване с упражнения за трицепс) и болка в гърба, идваща от схванат врат. Особено за второто ефектът бе поразителен – отпускане буквално за 10 часа. На други хора съм апликирал схванат прасец и болка в кръста – също с чудесен успех! Кинезиотейпът се прилага и за подути стави и мускули, разтежения, схващания, болки на конкретни места и др.

 

Това е от мен за днес! Очаквам вашите мнения, въпроси и впечатления. По-нататък може да пиша още за този хубав продукт.

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top