Кинезиотейпинг

10 въпроса за кинезиотейпа

IMG_5806
 
 

Здравейте, приятели! Миналата седмица доста ви занимавах с кинезиолентата, а днес реших да събера на едно място важни въпроси и отговорите им относно този продукт.

 

От какво е направена лентата? 100% памук и акрилно лепило.
Има ли нежелани реакции и противопоказания? Около 1% от хората са алергични към лепилото и могат да се появи сърбеж. Лентата е противопоказна само при онкозаболявания, тъй като стимулира кръвообращението.
Как се залепя най-добре? Кожата трябва да е почистена добре, да няма кремове и масла, както и много косми. Да се постави най-малко час преди тренировка или душ.
Колко време може да стои апликацията? Стандартно издържа от 3 до 5 дни. След това трябва да се махне и при нужда да се поднови, тъй като може да се появи сърбеж.
Как се процедира при къпане? Внимава се единствено с обличане/събличане, както и с търкане с гъба/сапун, за да не се повдигне крайче на лентата. След душ се попива с хавлиена кърпа. Лентата е водоустойчива.
Могат ли да се мажат гелове и да се слага лед върху мястото на травмата? Да, геловете проникват през кинезиолентата, а ледът не влияе, така че те могат прекрасно да допълнят лечението.
Има ли значение цветът на лентата? Не, никакво! Макар че някои терапевти спекулират с това. Всички цветове са от една и съща лента.
Защо се заоблят ъгълчетата на лентата? Единствената цел е да се намали шанса за закачане по дрехите и съответно отлепяне.
Защо при апликация една лента се залепя с разтягане, а друга – без или почти без? Лентата изпълнява различни функции- неразтегната поддържа, а разтегната – декомпресира болното място.
За какви травми е подходяща кинезиолентата? Спектърът е широк – от подутини до разтежения, по цялото тяло – апликациите са много на брой.

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Кинезиотейпинг за коляно | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top