Лайфстайл

Защо тренировките ни карат да се чувстваме добре?

 
 

Здравейте, уважаеми читатели! Преди време написах материал, озаглавен “Спортът е наркотик”. Днес ще погледна към същата тема – а именно- защо тренировките ни карат да се чувстваме добре – от малко по-друг ъгъл. Казано накратко, това е моята “еволюционна теория”.

 

Често чувам и забелязвам как човек, който започне да тренира(независимо какво – фитнес, даден спорт, или просто повиши физическата си активност), започва да се чувства по-добре. Става по-самоуверен и енергичен. Замислял съм се доста по този въпрос и сега ще ви споделя един от изводите, до които съм стигнал.

 

Милиони години болшинството от хората са живели и са оцелявали благодарение на физическите усилия. Само си представете, да речем, първобитните – за да съществуват, им се е налагало да ходят на лов, да секат дърва, да се бранят от диви животни и себеподобни. Обърнете поглед и към средновековния човек, ако щете – въпреки че нещата се променят, елементарно нещо в днешно време като пътуването е било доста енергоемко! Става дума за вървене пеш или яздене на кон. По темата може да се говори много, но есенцията е това.

 

А сега се замислете от колко години водим начин на живот, сходен до днешния? От колко време има автомобили? От колко време има масово градски транспорт? Откога 70% от хората работят зад бюро? Кога навлезнаха масово компютрите, на които стоим до среднощ? От колко време се продава готова храна по магазините? Сравнете сега този период, нека бъде 200 години(макар че е преувеличено), с хилядите години преди това. Излиза, че чисто еволюционно доста повече време сме дърпали, бутали, удряли и вдигали разни неща, отколкото сме стояли прегърбени, седнали, с изкривени вратове и рамена.

 

Ето защо аз намирам съвсем естествено положителния ефект от спорта върху съвременния човек. Тренировките се явяват едно връщане към природата, към корените на това как функционира нашият организъм. Съгласни ли сте с мен?

 

Този материал е начало на серия от статийки, посветени на 5-те неща, които са необходими на човек, за да бъде здрав и пълноценен. Кои са те според мен…очаквайте в СИЛЕН!

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top