Лайфстайл

Разходка и ползите от нея

 
 

Здравейте, приятели! Вчера, отивайки на кафе, се озовах в най-големия дъжд в Пловдив. Бях решил да се поразходя без колата, и много се радвам, че стана така. 15 минути в пороя ми се отразиха доста добре. Това чувство съм го изпитвал десетки, ако не и стотици пъти. Тренировките и контактът с природата изобщо в такива моменти ме зареждат много. Ето защо реших да напиша няколко думи. Ако желаете, преди това вижте и този материал.

 

Първо, под разходка имам предвид не размотаване, а бързо ходене, с добро темпо. Смятам, че такова занимание оказва много добро действие върху спортуващите, а и не само – върху всеки човек. Ето защо съветвам моите клиенти да правят такива разходки във всеки нетренировъчен ден. Ползите са на физическо и умствено(енергийно, ако щете) ниво. Това е време на оставане сам със себе си, премисляне и планиране. Ако е в лошо време(метеорологичните условия никога не трябва да бъдат преграда, стига да не се рискува здравето и животът!), разходката калява организма и духа. Тук преминавам малко в границите на рубриката Mind, Body and Soul, но нещата винаги са свързани – качествата от терена или спортната площадка се пренасят в живота. Става така, че тренировъчни похвати се превръщат в инструмент за изковаване на характера. Давам пример със себе си – през цялото си време във футбола не съм пропуснал нито една тренировка(освен при контузии) – днес не пропускам нито един планиран ангажимент или среща. Това могат да го потвърдят всичките ми треньори, познати и близки. Примерите могат да продължат до безкрай, но ще говорим за това в друг материал.

 

Чисто физически, фитнес ползи на разходката(да се прави сутрин преди хранене или вечер след хранене – 30-на минути добро темпо) – изгаряне на мазнини, стимулиране на метаболизма, а в по-дългосрочен план – грижа за стави, сухожилия и общо здраве.

 

Това е от мен за днес! Какво ще кажете, има ли смисъл в думите ми? Ще оставите ли някой път колата на път за училище, кафе или работа?

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top