Лайфстайл

Физическа КУЛТУРА

Знам, че звучи соц, но е истина – правилно е да се говори за физическа култура. За това има много факти, дори що се отнася до развитието на човешките индивиди. Всеки нов етап в израстването на едно дете, е свързано и с психологическа промяна. Ето защо аз отдавам такова голямо значение на тренировките и спорта.

 

Подзаглавие на тази статия може да бъде “Какъв е смисълът да правим кофички, ако не можем да се качим на успоредката?”. Да, точно на това станах свидетел вчера – 13-14 годишно момче, което се нуждаеше от камък, за да стъпи и да се вдигне на успоредката. Не му казах нищо, защото не обичам да давам неискани съвети и да се бъркам в тренировките на хората.

 

Винаги застъпвам тезата, че всеки трябва да спортува, независимо от пол, възраст и състояние – подходящи занимания има за всеки! Но нека всичко бъде безопасно и правилно градирано. Нека се научим да ходим както трябва, а след това да тръгваме да тичаме. Мисля линията на разсъждение е ясна. Безсмислено е да се подвеждаме по тренировъчни програми и режими, ако нямаме структурния интегритет и умения, с които да ги изпълняваме.

 

И няколко конкретни идеи към младите, а и към всички, които сега започват да спортуват – опитайте и усъвършенствайте най-базовите неща – те са най-естествените движения за човека, а същевременно ангажират най-много мускулни групи. Наблегнете на правилното изпълнение на напъди, клекове, тичане, спринтове, лицеви опори и набирания със собствено тегло. Това е напълно достатъчно. Има много клипове и обяснения в интернет, всичко е достъпно и безплатно.

 

Връщам се към заглавието – спортът е и култура. Не си мислете, че футболистите плюят и се секнат на терена, защото са простаци. Правят го, защото това е пряко свързано с представянето им. Не е мода, не е възпитание. Изиграйте 90 минути на цял терен както трябва, и ще видя дали и вие няма да плюете(ако не сте се отказали). За друга култура говоря аз – за чисто възпитателната гледна точка на спорта – да се уважават по-възрастните и можещите, да се помага на по-слабите и неопитните, да има едно  разбирателство между всички на дадена площадка/зала/игрище. Ето за това апелирам в края на тази статия – поздравете останалите трениращи, бъдете отзивчиви, не досаждайте, помагайте си!
Благодаря!

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top