Тренировки

Плуване

 
 

Здравейте, приятели! Може би досега не е идвало ред да споделя с вас в блога, че съм голям фен на плуването. Три-четири години тренирах на басейн “Младост” в Пловдив – там, където са и най-добрите треньори в града. Много съм щастлив от този опит и тренировки, тъй като те са допринесли да се изградя като спортист и човек. Не съм имал за цел да ставам състезател(знаете, приоритет в тази насока ми беше футболът), а да придобия умението и двигателната култура на плуването.

 

Миналия ден за пръв път този сезон успях да отида да поплувам на открито. Дори се видях с един познат, който ме помоли да му помогна да подобри техниката си. Но не за това става дума в тази публикация.

 

Искам да ви дам 3 идеи как можете да използвате този спорт като инструмент за постигане на някои цели. На първо място – като средство за развиване на издръжливост – наблегнете на 1 серия нискоинтензивно плуване според възможностите ви – 1-2 или повече километра. Това е ясно. Но освен това, плуването може да се използва и като т.нар. HIIT – високоинтензивно интервално кардио. В този вариант аз предпочитам следното – 1 дължина спринтов кроул, последвана от 1 дължина леко разпускане – отново кроул или бруст. Последната перспектива, която искам да споделя с вас е от гледна точка на повишаване на силата чрез плуване. За тази фитнес цел аз бих използвал максимални опити на 1 дължина, излизане от водата, разтърсване, почивка(2-3 минути) и нова спринтова дължина. Като бройка бих посочил 10-12 такива повторения.

 

Това е от мен за днес! Желая ви много приятни мигове край басейните и морето! А ако искате да имате индивидуална и съобразена изцяло с вашите желания тренировъчна програма, разгледайте секция “Услуги” на блога.

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top