Възстановяване

Възстановяване: контрастен душ след тренировка

 
 

Здравейте, приятели! Както знаете, в СИЛЕН се старая да представям всичко, което знам и пробвам, свързано със спорта във всичките му аспекти – тренировки, хранене, травми, възстановяване. Днес ще се спра на нещо старо, но златно – възстановяване чрез контрастен душ. Терапии с редуване на горещо и студено са познати много отдавна, а в някои страни се практикуват традиционно(руска баня, “моржуване” и др.).

 

Контрастният душ е нещо, което може да прилага всеки почти безплатно у дома. Аз го свързвам със спорта, тъй като възстановяването на професионалните спортисти включва различни тангентори, студени и топли басейни, и то ежедневно – говорим за клубове и атлети с подходящите възможности и условия. Но ползите от подобна процедура, направена вкъщи, са многобройни – подобряване на кръвообращението, на лимфната циркулация, каляване, подобряване на нервната система, намаляване на стреса, изпотяването и други. Няма да повтарям това, което може да се прочете и сега в интернет на други места.

 

Като преживяване контрастният душ е предизвикателство и удоволствие. Енергизира и освежава много. Сам изпитах една непосредствена полза от него – елиминира доста от умората и мускулната треска след тренировка. Определено е нещо, което оттук нататък включвам в ежедневието си(а след спорт – задължително!).

 

Как се прави(и по-точно как го направих аз

Нормален душ за измиване на тялото(3-4 минути).
Усилване плавно на горещата вода докато може да се понесе и задържане така 30 секунди.
Плавно охлаждане на водата, до момент на търпимост и задържане 30 секунди.
Повтаряне на този цикъл 3-4 пъти, като завършекът е със студена вода.

А ето ме и мен по време на банята. Много ми помогна водоустойчивата Sony ActionCam!

 
 
 

Това е от мен за днес! Ако статията ви е харесала, ще се радвам да чуя отзивите ви!

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top