Други

Диети – защо не работят и къде е грешката?Здравейте, приятели! От доста време си мисля да отделя внимание на една много важна тема – диетите! Масово хората се подлагат на това, което наричаме “диети”. Резултатите са доста съмнителни и спорни, ползите за здравето – също. Защо става така? Къде е грешката и неразбирането? Какво е отношението на СИЛЕН към проблема? Ето за това става дума в този материал.

За термина. Какво всъщност означава думата “диета”? У нас се възприема като “специален режим на хранене”. Аз не съм напълно съгласен с това определение. Да не говорим, че масово под диета се разбира освен специален и временно спазван хранителен режим. За мен чуждицата “диета” е напълно излишна. По-надолу ще обясня защо.

 

Дюкан, Зоната, 90-дневната, зърнената, ананасовата – чуваме за тях, четем по вестниците, някои хора и ги прилагат върху себе си… Няма да коментирам дали работят и йо-йо ефекта, но ще ви кажа нещо, в което съм убеден – тялото обича постоянството. Т.е. режимът наистина е нещо добро(най-доброто). Не може един ден да храните тялото с плодове, друг ден с месо и да очаквате, че то ще е очаровано. И още нещо – повечето диети налагат ограничения – да не се яде сладко, или пък да се яде в определен ден; да няма хранене след даден час и т.н. Смятам, че колкото повече рестрикции и неща за съобразяване има, толкова по-трудно става спазването. И толкова повече оправдания се намират. Да вземем един пример – да речем, че сте на “ананасовата диета” – 5 пъти на ден по 1 ананас. И идва месец декември – първо отивате на студентски празник на вила – там хич не ви е до ананаси и нарушавате диетата..пие ви се и алкохол… После идва партито в службата – в офиса са накупени питиета, ядки, пица, но не и вашия “любим” плод… Идват коледните празници – знаете каква е българската национална кухня и тя не включва такива екзотики. На 31.12 сте в нощно заведение и там единственият начин да консумирате ананас, е ако е напоен с водка(което е нещо много готино, но това е друга тема). И сега някой ще каже – ама този месец е изключение! Ок, няма да спазваме ананасовата диета…и идва януари – именни дни, баба ви готви кисело зеле със свинско, отивате на ски в Родопите, където ви мирише на качамак и марудници със сладко…и т.н. и т.н. Тук въпросът не е до воля, а до целесъобразност. И е доста чудно какви поражения върху психиката можете да си нанесете, ако случайно успеете да издържите на всички трудности и предизвикателства.

С този фриволен анализ мога да продължавам до безкрай, но нека кажа и нещо позитивно. Как тогава да отслабнем? Ами с това, което аз наричам хранителен режим. Изберете си “философия” – хранене на 3 часа, палео диета, високомазнинно хранене, разделно хранене или каквото ви допада и ви се отразява най-добре и го вкарайте в начина си на живот. Направете така, че спазването на определени правила не ви пречи да живеете нормално. Както казвам често – трябва да се храним и тренираме, за да живеем пълноценно, а не да живеем, за да се храним и да тренираме. Тук, накрая, е мястото и на една важна бележка – гореописаните критики към диетите не важат при такива, предписани от лекари – след операции, при заболявания или други състояния, с които се занимава медицината. Но квинтесенцията на този материал е, че 1 месец диета е нищо на фона на 80 години вредно хранене – замислете се в кое има повече смисъл!

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top