Други

От пощата: Избор на тежести

 
 

“Ясене, каква щанга и тежести ми препоръчваш за вкъщи?”

 

“Ясене, искам да подаря на гаджето ми за Коледа дъмбели или щанга, какви да избера?”

 

Ето такива въпроси получих в последните дни, уважаеми приятели, и реших да им отговоря. Имам какво да кажа, тъй като от самото начало на СИЛЕН се старая да ви предложа неща, различни от бодибилдинга и залите, в които той се практикува. Все пак идеята е да правим нещо иновативно и интересно, а не да копираме отдавна написани в интернет работи. Толкова като въведение.

 

Първото, което трябва да кажа е, че изборът до голяма степен зависи от финансите. За съжаление цените на лостовете и тежестите са високи(както и на много други неща в България). Освен това, магазините, в които се предлагат подобни продукти също не са много. Второто нещо, с което трябва да се съобразите е, че няма смисъл от прекалено много тежести, ако нямате необходимото оборудване – лежанка, стойка, клетка за клек. И все пак аз съм за щангата вкъщи, защото тя позволява да се правят много хубави упражнения – мъртва тяга, раменна преса, гребане, обръщане и други.
Трето – дължината на лоста също е от значение. В нормални апартаменти и стаи стандартен лост би бил прекалено дълъг, заемащ място и като цяло неудобен. Ето защо е по-добре да изберете къс или крив лост. Диаметърът също е от значение, мисля, че 30мм са по-евтини. Професионалните са 50мм.
Четвърто – най-важната променлива относно цената е видът дискове, който ще изберете. Най-евтини са циментовите с пластмасова обвивка(като моите на снимката). Недостатък им е, че са по-дебели в сравнение със същите килограми от другите видове. От това следва, че можете да съберете по-малко като бройка от тях на щангата. Т.е. ограничена е максималната тежест, която може да поеме даденият лост. Следващият вариант е чугунен диск – тук няма какво толкова да се обяснява, няма ги мнусите на циментовия. Най-висок клас са тези с гумирана обвивка и дупки за по-лесно пренасяне. Там обаче цената отива много нагоре.

 

Като заключение – да имаш щанга с тежести у дома си е предимство – спестява се време за ходене до зала, могат да се правят разнообразни тренировки, инвестицията е еднократна. Можете да тренирате сами или с фитнес партньор.  Недостатъците следват от това, че в повечето случаи се заема доста място, а освен това липсва и оборудване като силова клетка, което ограничава възможностите.

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top