Други

Естетика ИЛИ Атлетизъм

IMG_5289

Здравейте, приятели! Заглавието е подвеждащо, но го избрах умишлено – за да ви провокирам! Реших да се заиграя със слогана на Залата на Юли – “Естетика и атлетизъм”.

 

Темата на този материал е може би на пръв поглед абстрактна, но всъщност е важна. Става дума за цялостен поглед върху фитнеса и спортните занимания. У нас под това “да ходиш на фитнес” масово означава да се тренира под някаква форма бодибилдинг в зала. Какво означава това – харектерните използвани параметри са тези за покачване на мускулна маса. Няма да ги конкретизирам, който се интересува, нека последва линка. И така в тези години, откакто хората по-масово тренират в зала, фитнес се приравни по значение на трупане на мускули като тип тренировка, ако мога така най-просто да кажа.
А какво означава “фитнес” всъщност – физическа годност, to be fit – “в добра физическа форма съм”. Тук е въпросът – хипертрофиралите мускулни клетки гарантират ли доброто състояние на тялото. Така поставени нещата вече са доста по-разбираеми – отговорът е не. Иначе всички топ атлети щяха да приличат на Рони Колман.


След това важно уточнение идва следващата точка – какво е атлетизмът? За мен той се състои в останалите качества, които могат да се развиват – издръжливост, сила и експлозивност. Още по-простичко казано – в способността на тялото да се движи по най-ефективния начин, както и да се местят обекти в пространството.
Защо е по-вероятно “атлетизмът” да даде повече “фитнес” и здраве от “естетиката”? Разбира се, това е мое лично мнение и не претендирам за меродавност. Всеки може сам да прецени и да прави това, което му допада(това е най-важното – свободата на избор). Смятам, че стремежът към мускули заради визията не е много смислен. Това първо. Второ – бодибилдингът позволява и дори цели изграждане на мускулна тъкан на конкретни места. Доста често се чува “да извадя пресата”, да “напомпам бицепса” и т.н. Именно това крие опасности – едни наглед невинни упражнения, повтаряни с месеци, и то в десетки и стотици повторения, могат да доведат до различни мускулни дисбаланси. За съжаление, това е съвсем непонятно за повечето младежи, посещаващи залите. Нататък с негативите – голяма част от упражненията на културистите ограничават пълния обсег на движение, за сметка на по-доброто кръвонапомпване. Това води до скъсяване на мускулните влакна, което от своя страна може да стане причина за скъсване на мускула. И, тук ще спомена само още нещо – машините в залите! Те са за мен най-голямото зло – купчина желязо, която замества цялата ви стабилизираща мускулатура и нервна система, за да можете да изолирате даден мускул. Функционалността е тотално загърбена.

Какво е решението? За мен лично най-добро е казаното от моя приятел Елиът Хълс – “Яж като културист, тренирай като атлет!”.

Това е от мен за днес! Надявам се статията ми да ви е харесала!

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top