Тренировки

От пощата: Тежести за краката? (и много важна информация)

 
 

“От доста време искам да започна да правя упражнения с тежести на ръцете и краката. Искам да те попитам 2.5кг на крак малко или много е като за начало?”

 

Ето това ме пита едно момче, което се занимава с футбол във Фейсбук. И реших да отговоря с материал в сайта, тъй като проблематиката е сериозна.

 

Има един елемент от спортната подготовка(говоря в частност за футбола, но и в други спортове съм го забелязвал), който мисля изобщо не се разбира от треньорите у нас. Аз знам за него от западни специалисти, включително и от български кондиционен треньор в Щатите, който работи предимно с атлети. Дори не съм много сигурен какви български термини да използвам, затова ще дам един пример. Вземете един тенесист – той има минимум 2-3 часа на ден на корта. За ударите си той, естествено, използва цялото си тяло, но преимуществено натоварва предното рамо, гърдите, бицепса и предмишницата. След това има кондиционна или друга фитнес тренировка. Каква следва да е работата му там? Тя трябва да е насочена към “срещуположните” мускулни групи, към постигане на обща сила, експлозивност(в зависимост от индивидуалните нужди на атлета) и към структурен интегритет! Ето тук е разковничето! Човек се превръща в това, което прави – няма нито един спортист, върху когото спортът да не е оставил своя отпечатък. Затова всички атлети имат характерни мускулни дисбаланси. И те водят неминуемо до дисфункция. Това е нормално, въпросът е за какво се работи в залата(където е ролята на треньора) и как тренировките спомагат за развитието. Да се върнем на тенесиста – след като е направил хиляди удари днес, някой го кара…да прави бенч преса, раменна преса и бицепсово сгъване… Намирате ли логика?

 

И нека се върнем на нашия приятел – моят съвет е да остане като цяло надалеч от тежестите за крака. Футболните тренировки са свързани с много високочестотни бягания, на всяка тренировка се тича по минимум 6-7км, няма нужда след това да се натоварват още и без това доминиращите мускулни групи. Приложение на тази екипировка може да намеря при работа с топка, и то отново много внимателно. Пример – слагам тежестите, правя 10 удара с максимална възможна сила във вратата, и ги свалям! Това упражнение може да се направи и с медицинска топка(без тежести). Друг вариант са 5-6 ластика или 6-7 къси спринта(до 30м) с тежестите 2.5 кг са повече от достатъчни.

 

Това е от мен за днес! Очаквам и вашите въпроси, а също така и писмата ви за конкурса за футболисти! Участвайте!

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top