Други

От пощата: Плоскостъпие

 
 

Здравейте, приятели! Днес ще говорим за плоскостъпието и за “борбата” с него. Защо си позволявам да отговоря публично на този въпрос, който получих по мейла? Ами защото имам наблюдение върху този проблем, както и някои идеи за намаляване на вредните му последици. Освен това мисля, че едно от най-хубавите неща на нашето време е възможността да смесваме познания от различни области на науката и практиката, чрез което да създаваме нови неща и решения на стари проблеми.

 

Какво представлява плоскостъпието всеки може да прочете в интернет или някой учебник. Какво обаче можем да направим, когато то ни носи болка, по-слабо спортно представяне и цялостен дискомфорт? Винаги трябва да имате нещо наум – тялото ни е едно цяло и не може да бъде разглеждано поотделно. Глупаво е да се мисли, че при наличие на проблем в глезена(ходилото), това няма да окаже влияние нагоре по веригата колена-таз-кръст-рамена-врат. Правилно се казваше едно време в реклама на ортопедични стелки “тялото е като кула от кубчета”.

 

И, като казах стелки, това е първото и най-често начално разрешение(не мога да кажа дали е най-правилно). Според възможностите могат да са индивидуално изработени или купени от магазин. Целта им е да поддържат свода и да копират естествената извивка на ходилото.

 

На второ място преминаваме към качествените обувки – спортни и за ходене. Те имат анатомични подметки, които изпълняват същата функция като стелките. Неразумно е да се пести от обувки(особено спортни). Подметките също имат значение – аз предпочитам среднодебели, тъй като много дебелите вече тотално “объркват” крака къде се намира земята и как да стъпва по естествен начин.

 

Трето – тук вече се насочваме към дебрите на физиотерапията. Има редица упражнения за плоскостъпие и плантарен фасциит. Тези две състояния често са свързани едно с друго и в комбинация могат да носят огромни болки. Можете да потърсите в Ютуб (exercise for flat feet). Положителен ефект може да окаже самомасажът на стъпалата. Изпълнявайте го вечер и сутрин. Можете да използвате топка за тенис или подобна, както и стъклена бутилка. Стречинг на ходилото след това също може да подобри положението. Ходенето бос също може да заздрави мускулите, които трябва да поддържат свода на стъпалото. Най-добре е това да се прави на пясък, трева или друга по-мека настилка.

 

Четвърто – при тренировки – не правете неща, които ще ви засилят “слабостта”. При плоскостъпие бих избягвал да речем дългото монотонно кардио, като го заменя с високоинтензивно-интервално. Целта е да не се “набиват” допълнително и без това увредените ходила. Много добра загрявка си е наложителна, но това не е нужно даже и да се споменава.

 
 
 

И, на пето място, макар че не и по значение слагам кинезиотейпинга. Отново проучете в интернет как стоят нещата, но науката вече отдавна е в час – кинезиолентата дори се използва като индикатор за наличие на плантарен фасциит – прави се определена апликация и при облекчение на пациента, е сигурно, че става въпрос за това. Има апликации за повдигане на свода, които също могат да се използват. От лични наблюдения върху приятел мога да кажа, че възпалението на плантарното сухожилие се повлиява от тейпа много по-добре, отколкото от различни видове физиотерапия.

 

В заключение няколко думи – търсете решения! Никой няма да дойде при вас и да ви даде готови отговори. Да отидете на лекар – не е никаква гаранция, че ще ви помогне – за съжаление нещата стоят така. Понякога е от некомпетентност, понякога от характера на здравеопазването ни, понякога от липса на средства у пациента, а в последна сметка и от конкретното състояние. С горепосочените бележки мисля, че много хора биха си помогнали, ако приемат проблема си присърце, преди да се е задълбочил и да е станало късно. И още нещо – тук в материала визирах плоскостъпието при възрастни хора. Когато този проблем се срещне при деца, може да му се въздейства много повече и с различни средства, за да се предотврати усложнението му.

 

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top