Възстановяване

Тренировка за възстановяване


 
 
Благодаря на приятел на блога във фейсбук за идеята за материал. Замислих се и реших да дам някои мои виждания относно възстановителна тренировка след тежка седмица.
 
Отново искам да наблегна на идеята да се научим да слушаме тялото си. Нужно е всеки да успее да чуе вътрешния си глас и да се довери на инстинктите си(повече, отколкото на това какво пише в книга или интернет). Лично мнение. Оттам нататък ето и моите предложения.

Ако работите много, работата ви не е свързана с физически труд и нямате време за спортуване, най-добрият избор е да се включите в колективен спорт. Причините – няма да се налага отново да се чудите какво да правите(т.е. да влагате мисловна енергия), освен това колективните спортове натоварват цялото тяло по равномерен начин – футбол, баскетбол, водна топка. Наличието на обект(топка) води до разсейване на вниманието от умората, което прави натоварването наистина качествено. Друг плюс е, че можете да прекарате няколко часа навън, а не на закрито, както правите през делничните дни.

Второто предложение е за тези, които посещават фитнес залата през седмицата. За вас имам две идеи. Първата е да си намерите “уикенд партньор” и да излезете навън за някаква по-нискоинтензивна спортна дейност. През цялата седмица вдигате тежко, потите се в залата, събота или неделя можете да хванете гаджето/жената/приятел/колега под ръка и да завъртите няколко обиколки на стадиона. Тук изхождам от възстановителните тренировки във футбола, които винаги включват нискоинтензивен крос(и които родиха култов лаф на един мой треньор “Направете един крос, хем натоварващ, хем разтоварващ”). Втората идея за занимаващите се с бодибилдинг е да направят кратка, но “по-атлетична” тренировка през уикенда. Това може да стане дори със собствено тегло – спринтирайте, скачайте и прочие. Или пък се позанимавайте с някакви странни предмети – камъни, гуми – изобщо потърсете някаква алтернатива, без да броите серии и да следите почивки. Просто тренировка заради самата тренировка! Не прекалявайте с обема, за да не си докарате мускулна треска, забавлявайте се и проявете въображение.
Третото ми предложение е отправено към всички – туризъм. Нали знаете, това е любимият спорт на анархистите, защото нямало победител 😉 Повечето населени места в България имат наблизо чудесни природни обекти и възможности за разходки. Сложете една раница на гърба, екипирайте се и направете преход из гората например. Предполагам това влиза в понятието активна почивка.
Като заключение – опитах да дам някои идеи за възстановителни занимания. Покрай FitBrother доста мисля за възстановяването, така че очаквайте още материали по темата. Моето мнение е, че трябва да се стои от това, което ни затормозява. Ако тичането, например, ви изнервя, просто изберете нещо друго. Логично е, че то няма да ви разтовари. Особено, ако го правите регулярно “по принуда” с цел отслабване, сърдечно здраве, издръжливост и т.н. Отделно за работещите и заети хора обикновено уикенда е време и за споделяне с близките, така че не е лошо да се замислите и за нещо съвместно – може да се получи добра комбинация!
 
Това е от мен за днес! А ако желаете да напиша материал по ваша идея, не се страхувайте да с споделите с мен. А ако желаете да си поръчате някоя от услугите ми, просто щракнете тук!
 
Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top