Мотивация

Най-бързият Ясен (от 1991г. насам)!

Здравейте, уважаеми читатели! Днес правя нещо като разбор на риалитито FitBrother Предизвикателството. Кръстих материала така шеговито, защото наистина никога досега през живота ми не съм бил толкова бърз и експлозивен. За пръв път паднах под 6 секунди на 50м спринт и това не е случайно. Програмата, която изработих, действа. Никога не съм бил добър в късите дистанции, а скокове не ми се е налагало да правя, освен в часовете по физическо в училище, където с лекота съм покривал нормативите. Ето защо толкова се вълнувах около проекта.
 
Дисциплините:
50м спринт – тест на бързината, свързана пряко с експлозивната сила. Чудесен норматив, който се прилага в училище, за кандидатстване за някои длъжности (надзиратели на затвори, охранители, спортни академии). Полезно умение, елемент от много спортове – футбол, ръгби, хандбал.
Скок дължина от място – често употребяван норматив, показателен за хоризонталната сила.
Вертикален отскок – много популярен норматив, особено зад Океана. Отскоците, макар и не от място и от два крака се използват във футбола, баскетбола, волейбола и други.

Програмата
 
Изработих програма с три тренировъчни дни в седмицата, като в движение реших да приложа само упражнения със собствено тегло. Е, получи се! Обърнах внимание на страшно много детайли – специфични упражнения в допълнение на загрявката, стречинг, фоумролинг. Оцених високо всичко това и смятам то беше важно за крайния успех. Тези тънкости можете да видите в епизодите на риалитито, които ще пусна на плейлист долу, за да са събрани на едно място и който го интересува, да се ориентира. Два от тренировъчните дни, в началото и края на седмицата, бяха за долна част на тялото(грубо казано), а третият – в средата, за горна част. Няма да коментирам него, защото не разкрива никакви специфики спрямо традиционна фитнес тренировка за горна част на тялото. По-интересни може би ще са ви “експлозивните” тренировки. Те изискват най-много енергия от нервната система, затова оставях по 3-4 дни почивка между тях. Упражненията в тях се подреждаха от максимални опити към бодибилдинг параметри накрая. Доста ще трябва да пиша, ако искам да обхвана всичко. Плановете ми са свързани със създаване на видеопродукт, който да със свободен достъп, за да можете всички да се възползвате от него. За тази цел обаче ще ми трябва малко време.
 
Възстановяването
 
Прекарах осемте седмици без контузии, което е показателно за що-годе доброто възстановяване. Тук включвам хранене, стречинг, работа с фоумролер, сън. Трябва да отбележа и негативния фактор стрес, породен от държавните ми изпити, които чукат на вратата. Убеден съм, че при липсата му бих постигнал още по-добри резултати. В клиповете от риалитито можете да видите и добавките, които използвах.
 
Равносметката
 
Много съм доволен от проекта. Разбира се, можеше да се осъществи и по-хубаво – откъм снимане, продукция, снимки…но това е положението с ресурсите и времето, които имам. Щастлив съм заради две причини по същество:

  • Предизвиках себе си в нещо, в което съм слаб – и се състезавах с мен си – нещо, което е много важно.
  • Демонстрирах ви как работи една моя програма – специализирана, разработена така, че да се прилага самостоятелно или паралелно с друг спорт. Това е важно за мен и за работата ми в СИЛЕН.

Цялото риалити в плейлист!

Това е от мен за днес и за проекта! Надявам се да ви е било интересно и полезно. Ако имате въпроси, задавайте ги в социалните мрежи или по имейла – yassenkraychev@abv.bg.
 
Поздрави и успех!
 

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


To Top