Тренировки

3 упражнения за по-здрави рамена

IMG_4004

Мускулатурата на раменния пояс прави хората по-привлекателни и внушително изглеждащи. Но дали всеки знае как да подготви рамената си адекватно за тренировка? Дали пък всъщност не си вредим с раменната преса? Защо толкова хора имат болки и травми в делтоида или ротаторите?

Много важна характеристика на мускулите е възможността да позволяват пълен обсег на движение на всяка става. Т.е. необходиомо е мускулатурата да е достатъчно гъвкава и свободна, за да си върши работата. Същевременно прекалената гъвкавост не е положително свойство и е предпоставка за контузии. Златната среда е това, което търсим. Двете крайности мога да определя като Робокоп и Жената-каучук.

И да се върнем на рамото. Къде са проблемите за повечето спортуващи?

  • Пренатегната и хипертонична мускулатура на предното рамо, бицепси и гърди.
  • Слаби мускули на гърба и задното рамо.
  • Недобре разтегнати и подготвени широки гръбни мускули.

И така, идеята е ясна – стречинг на едни мускули, мобилизация на други. Всичко това е необходимо, за да тренирате умно рамената си. Какво означава това за мен при раменната преса – с щанга или с дъмбели? Ами, простичко казано, в горна мъртва точка тежестите да са точно над главата – т.е. китки, лакти, рамене, таз и глезени да са в една равнина. Във  функционално отношение е по-добре да бутате над глава по-леки тежести, но да бъде по гореописания начин, отколкото да бутате по-тежко, но с цената на претоварване на предното рамо.

Грешното изпълнение на упражненията за рамо води до:

  • Хиперлордоза
  • Кифоза
  • Болки в ротаторния маншон
  • Хиперфлексия на мускулите на задната част на врата

Освен показаните упражнения във видеото, е добре да се обръща внимание на тренировките за задно рамо, фоумролинг на гърба, стречинг на предмишниците, задната част на врата, както и мобилизация на мускулите около гърлото(можете да ги усетите и активирате изометрично, като със затворена уста притиснете силно езика към небцето си).

Приятно гледане на красивата ми особа!

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Усложнен вариант на упражнението напъди | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top