От Кухнята

Пиле с киноа и песто от спанак

20160207_194428

Няма по-гейско заглавие! И не, не ги обиждам, политически коректен съм, искам да кажа, че киноата и пестото са традиционно присъстващи в българската национална кухня, наред с руколата, чери доматите и сьоНгата! Шегата настрана, както казваше Къци Вапцаров, време е за представяне на рецептата.

Няколко думи за продуктите. Пилето е ясно. Ползвал съм пилешки гърди. Киноата вече е интересна – това е суперхрана, единствената зърнена култура, съдържаща всички незаменими аминокиселини. Досега я бях ползвал само за палачинки, които стават много вкусни и питателни. В сосчето сложих разни зеленотии на око, но стана яко.

За любителите на фитнеса мисля, че това ядене е подходящо – зависи в какъв режим сте, разбира се. Но като гледам, няма вредни мазнини, както и много вредни въглехидрати 😉 Доста високобелтъчинно е. А дали всъщност е здравословно, можете да разберете от тази статия!

Необходими продукти за 4-5 порции:

  • 1кг пилешки гърди
  • универсална подправка, сол, черен, червен пипер и босилек за мариноване на месото
  • 250гр киноа
  • 3 шепи спанак, половин връзка пресен лук, стрък целина, 3 с.л. зехтин, 3 с.л. оцети и 3 щипки сол за пестото

Начин на приготвяне. Аз обичам бързите и лесни неща. Първо слагаме киноата да се свари, в съотношение 1:2 във вода. вари се, докато се разпука(около 20мин), а след това се сваля от огъня и се покрива с капак. През това време разфасоваме гърдите, покриваме ги с найлон и ги начукваме хубаво. Овалваме ги в универсална подправка, малко сол, черен и червен пипер, босилек. Оставяме ги настрана за малко, а през това време включваме(запалваме) скарата и чакаме да се нагрее. Докато чакаме, слагаме зеленотиите в чопър и ги смиламе. И пестото е готово – чудесна добавка към киноата, а и върху пилето. След това хвърляме мръвките на скарата и ги изпичаме – стават супер бързо, пилето трябва да остане крехко и сочно.

Сервираме по следния начин – канапе от киноа, резени месо, лъжица от зеления сос. Ай честито, получавате 10 точки от шеф Манчев! :)

20160208_141532

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top