Мотивация

СИЛЕН Athletes #1

Започвам нова поредица в блога,  която се надявам да стане максимално дълга! Хрумна ми, че би било страхотно за мен да се оформи нещо като група на хората, които работят или са работили с мен в продължителен период от време. Както фирмите за хранителни добавки имат “отбори”, “атлети” и т.н., така искам и СИЛЕН да има такива личности. Идеята отново е да предизвикаме win-win ситуация, като всички атлети си помагат взаимно, СИЛЕН стои зад тях по всички възможни(към дадения момент) начини, а заедно сме полезни на аудиторията и правим интересни неща. Като казвам атлети, не разбирайте топ спортисти, а хора на всякакво ниво в развитието си. Въпросът е да са постигнали някакви цели заедно с мен…и да имат желание да се включат, разбира се!

Започвам с интервю с едно момиче, което е неотлъчно до мен  през последните години…няма да пиша подробности, четете сами, мисля, че стана супер разговор – полезен, надъхващ и информативен! Представям ви СИЛЕН Athlete #1 – Емили Якубова  🙂

20160220_180258

Оставям първо въпросите, защото отговорите ми харесват като цялостен последователен текст и мисъл.

1. Как се запали по спорта и кога?

2. Каква трансформация постигна – външно, вътрешно?
3. Тренировките промениха ли живота ти и как?
4. Коя е най-важната причина, за да тренираш?
5. През какви фази и тренировки си преминала и кои са най-дорите ти постижения  в залата?
6. Дай ми обективна оценка като треньор и блогър.
7. Кое ти харесва в програмите и тренировките, които правя?
8. Ползваш масажите на тригерни точки и кинезиотейпл Вършат ли работа, за какво, трудно ли е използването им?
9. Как ти се отразяват насоките за хранене и би ли ми помогнала да разработим система за сваляне на килограми, да речем?
10. Би ли имала твой блог и какво би писала в него?
11. Какви са спортните ти цели в рамките на 6 месеца? А за 6 години напред?
12. Накрая – дай ми един съвет или препоръка 🙂

 1. Винаги съм казвала, че не съм спортна натура. Много пъти съм започвала различни видове спорт ( крос, бързо ходене, зумба, може да има и други, но честно не се сещам :)) и то, признавам си, с голямо желание, но максималният период на това мое спортуване беше 2-3 седмици и край. Нещото, което ми липсваше беше постоянството и бързият резултат. А да не говорим, че се подлагах на какви ли не диети и аз лично го предпочитах, защото сякаш виждах резултат за разлика от спорта. Но това определено не е така и го заявявам твърдо. Да, резултат някакъв има, но това е само докато си на диета и когато решиш да започнеш да се храниш нормално, ефектът изчезва доста бързо и всичко е пак по старому, а да не говорим за стреса, който понася организмът ти.
Започнах да спортувам есента на 2014 г. Аз, която твърдях, че спортът не е за мен, сега не мога без него! По спорта ме запали  Ясен 🙂 (създателят на този страхотен сайт). В началото на 2014 г. доста напълнях, не казвам, че бях дебела, но определено бях доста пухкава. Аз съм 165 см висока, а тежах 62-63 кг., което наистина е доста за мен, а и винаги съм била около 52 кг. И когато изведнъж качих още 10 кг отгоре, това ми се отрази както на фигурата, на организма, така и на самочувствието. Знаех, че Ясен тренира редовно и много често си говорехме за спорт. И така благодарение на неговите съвети и желанието му да ме тренира, започнах да спортувам.

2. Трансформацията определено е и външна, и вътрешна. Още след втория месец започнах да виждам  промяна в тялото си. Освен, че свалях килограми, започнах да забелязвам как едновременно с това започват да се оформят мускулите на краката и на ръцете. Забелязах промяната първо там, защото фигурата ми е такава, че когато трупам мазнини, те се трупат най-вече в корема и паласките, а останалите части от тялото ми остават незасегнати до голяма степен. Другото важно нещо, което започнах заедно с индивидуалната тренировъчна програма, която Ясен се постара да направи за мен е и хранителен режим, направен от него отново, само за мен.  Като казвам хранителен режим, не мислете, че това е диета. Това не е диета! Не съм се лишавала от храна нито един ден от началото до сега (защото продължавам активно със спорта;)). Режимът ми включваше 4 хранения, протеини и въглехидрати, необходими за организма и дори нещо сладко, т.е. имаше всичко, което ми беше нужно, за да се чувствам сита и енергична. Благодарение на тренировките и на хранителния режим, с който балансирах храненето си, веднага започнаха промените в организма ми. Първите промени бяха: никакво подуване, никакви болки в корема, бърз метаболизъм, изчистване на кожата. И това бяха само част от благоприятните промени, които настъпваха.

3. Разбира се, че спортът промени живота ми. И то в положителна насока само! Едно от нещата, на които ме научи спортът е дисциплината. Оправданието ” нямам време” вече не върви. Благодарение на тренировките разбрах, че когато човек разпредели времето си както трябва, то в повечето случаи стига да направиш всичко, което искаш. За да мога да тренирам, да уча и да правя и други неща, които искам и трябва, то определено трябва да съм доста дисциплинирана и да  съумявам да разпределям времето си така, че да имам време за всичко. И това определено започна да ми се получава. Другият позитив,  който извлякох от спорта, е постоянството. Спортът ме научи да бъда постоянна, ако искам резултати! Освен тялото си, чрез спорта тренираш и ума си. Забелязах, че разсеяността ми драстично е намаляла, а аз съм доста разсеяна хихи.

4. За мен най-важната причина, поради която продължавам да тренирам и до ден днешен ( и определено ще продължавам и за в бъдеще) е, за да съм здрава и да се чувствам добре, защото спортът е здраве. А освен, че поддържам тялото си здраво, чрез тренировките то е стегнато и изглежда добре, което се отразява и на самочувствието ми, разбира се.

5. В самото начало тренирах навън, в парк Лаута. Започвах с кардио, което беше няколко минути, само за загрявка, след което продължавах със силовите тренировки и завършвах отново с няколко минути кардио. Тъй като бяхме навън и не разполагахме с никакви уреди, които могат да се използват във фитнеса, тренировките ми изцяло бяха със собствено тегло. Правех главно базови упражнения, които са комплексни като клек, напъди, кофички, коремни преси, планк и др., за да стимулираме всички  мускулни групи да работят и да изгарям повече мазнини. Не съм наблягала на кардиото, но резултатите от тренировките доста бързо бяха налице. Когато започнах да усещам, че тялото ми вече е свикнало с тези тренировки и те за мен вече бяха доста лесни за изпълнение, решихме че е време за нов вид тренировка, за да продължи тялото ми да се развива. Следващият етап, през който преминах отново бяга тренировки на открито, но бяха по-функционални ( спринтове, совалки, скок дължина, скок височина, хвърляне на медицинска топка и други подобни упражнения), които карат тялото ти да работи като една добре смазана машина и мускулите, които имаш да умееш да ги използваш в различни ситуации. Заедно с тези тренировки в къщи, два пъти в седмицата правех и тренировки с ластици. Ластиците са много добро средство за всякакви упражнения и навсякъде. Тренировката ми комбинираше комплекси упражнения със собствено тегло и такива, които могат да се правят във фитнеса с уреди, но аз ги правех с ластици. Такива са упражнения за гръб, за гърди, за бицепс, за трицепс, за крака. С тези тренировки продължих до месец октомври 2015г., когато започнах да посещавам фитнеса. В началото започнах с тренировка само веднъж в седмицата и два пъти вкъщи с ластиците, но след като усетих, че ми е много приятно да тренирам във фитнеса, увеличих тренировките на два дни в седмицата във фитнеса и два пъти вкъщи. Тези тренировки продължиха 4 месеца, като за всяка една тренировка си водех дневник, където следях промените и развитието си както в тренировките, така и в мерките на тялото си. От както започнах да ходя на фитнес, започнаха отново промени с фигурата ми. Да ходя на фитнес за мен стана страст и го правя с голямо желание. Сега в момента тренирам 3 пъти в седмицата само във фитнеса и продължавам да се развивам. За краткото време, от което ходя на фитнес, реултатити, които съм постигнала, поне за мен са много добри. Когато започнах да тренирам, аз буквално не можех да клякам дори и само със собствено тегло, а сега на-доброто ми постижение е клек с 50 кг.

6. По шестобалната система за оценяване, моята оценка е 6! И по–обективна от това не мога да бъда! Ще се аргументирам като посоча само част от нещата,с които като треньор ми помогна в развитието ми в спорта. Нека започна с тренировъчните програми, защото не е една и всички до тук са изготвени от теб! Всяка тренировъчна програма, за всеки различен етап, през който съм преминала, е дала този резултат, който сме искали, дори и  повече. Хранителните режими, изготвени от теб, се отразяват много добре на организма ми и действат, като с всеки режим изпълняваме поставените цели, които трябва да постигнем чрез него. Макар че аз бях начинаеща в спорта и нямах никаква двигателна култура ( освен, че не можех да клякам въобще в началото, не знаех и как да правя упражненията, така че да не се нараня), до ден днешен, а това са почти 2 години, нямам контузия през целия период, през който тренирам. А за СИЛЕН мога да кажа, че го следя редовно. Направен е лесен за използване и статиите в него са много полезни, както за спортисти, така и за хора, които спортуват само за удоволствие, а дори има по нещо и за неспортуващите.

7. Това, което най-много ми харесва в програмите и тренировките е, че са направени САМО за мен! Индивидуални са и са  съобразени с моите възможности. Освен това ми харесва разнообразието, което го има както в програмите така и в тренировките, което прави и двете неща интересни и предизвикателни като по този начин стават доста лесни и приятни за изпълнение. И разбира се, че тренирам с теб хихихи!

8. За първи път чух за кинезиолентите и за тригерните точки от теб. Стана ми много интересно и затова исках да разбера за какво служат и как действат. Пробвала съм и кинезиотейпинга и масажа на тригерни точки, както върху себе си , така и на моите близки и сме много доволни от ефекта. Кинезиотейпингът съм го използвала за болки в лакътя, при болки в кръста и китката. Кинезиолентите се оформят и лепят лесно, а начинът по който трябва да се направи тейпингът е показан в клипчета и много лесно може да се направи от всеки като се следват насоките. Веднага след слагането на лентите, усещаш как мястото се загрява и постепенно болката намалява, докато след 3-5 дни изчезва. Дори скоро от възпаление на нерв имах доста силни болки в гърба и след носене на кинезиоленти в продължение на 5 дни, болките изчезнаха напълно. Тригерните точки е тема, засегната в СИЛЕН (както и кинезиотейпингът), затова няма да обяснявам подробно, но благодарение на малкото познания, които имам за тях успявам да ги откривам лесно и чрез масаж, който е специално за тези точки, да облекчавам болката на съответните места. Дори мога да дам пример. Сестра ми една вечер, докато лежахме, се оплака, че я боли врата и й е много натегнат и ме помоли да й направя масаж. Започнах да й мачкам врата, като наблегнах на тази част, която я болеше повече и усетих нещо като топче, т.е. така наречената тригерна точка, и тя подскочи от болка. Разбрах, че има тригерна точка и започнах да я масажирам като й направих няколко масажа през определен интервал от време. На следващия ден вратът й беше отпуснат и нямаше болки.

9.Чрез режимите за хранене и насоките, които ми даваш постоянно, промених съвсем начина си на хранене, което пък се отрази благоприятно на организма ми. Освен че успях да сваля повече от 10 кг, като сега съм 52 кг, но мускулната ми маса е драстично по-голяма от преди, и метаболизмът ми работи бързо. Вече не се оплаквам от подут корем и болки, а това пък ме кара да се чувствам добре и да съм в добро настроение. Към режима си на хранене трябва да спомена, че добавих и приема на витамини и омеги, което благоприятства още повече за това да бъдеш здрав и да с чувстваш добре. За мен ще е чест да  ти помогнала да разработим система за сваляне на килограми!

10. Да имаш блог е нещо сериозно и отговорно, поне според мен. Не съм мислила по този въпрос,но ще помисля. Но ако имам свой блог, в него бих споделяла всеки мой опит в спорта и нещата, през които съм преминала и какво е отражението им върху мен. Ще се старая чрез него да стимулирам хората да спортуват повече и да разберат каква огромна полза има от спорта както за здравето, така и за външната красота на тялото.

11. Аз  спортувам най-вече за здраве, а и изпитвам удоволствие, когато го правя. Но всъщност и  промяната с тялото ми, която настъпва постоянно, ме кара да се чувствам удовлетворена и да изпитвам желание да го развивам още и още… Та за напред мисля да продължавам да спортувам като целта ми на този етап, а и в рамките на 6 месеца е да изчистя колкото се може повече мазнини от тялото си и да развия мускулите си поне още мъничко. А в рамките на 6 години…доста дълъг период е това.

12. Бих казала само да продължаваш да поддържаш и развиваш СИЛЕН, защото по този начин помагаш, както на мен, така и на хората, които го четат. Благодаря ти за търпението, което проявяваш  и помощта ти.

20160217_160957 20160217_164434 20160217_164656 20160219_154456 20160223_153531 20160223_153537

Ако и вие искате да работите с мен, не се колебайте да ми пишете в социалните мрежи или на мейла – yassenkraychev@abv.bg !

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Развитие с мен? /СИЛЕН треньор/ | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top