От Кухнята

Минимални калории, максимално хранене

20150306_145915

Реших днес да ви представя един хранителен режим. Надявам се да бъда полезен за много хора, тъй като той е:

  • Лесен за спазване
  • Здравословен
  • Лесно приложим при хора, желаещи да свалят килограми и да се чувстват добре

Няма да еквилибрирам върху понятия като “здравословен”, защото трябва да влезем в безкрайна спирала на обяснения, а от това няма смисъл.

Как формулирах режима? На база на четене, логика и опит с наблюдения върху други хора, които го изпробваха. Ако искате да приодбиете знания за това, което стои зад режима, то прочетете за периодичното гладуване (intermittent fasting), воинската диета, както и за calorie restriction-optimum nutrition. Също така и доста други неща, свързани с Омега-3, аминокиселините, витамините.

Каква е идеята? Ами, целта е през първата половина от деня да вкараме минимално количество калории в организма, като същевременно му позволим да функционира пълно и качествено. Така разтоварваме храносмилателната система, стимулираме метаболизма, държим постоянно нивото на кръвната захар и засилваме производството на хормона на растежа(който по принцип се отделя по време на сън, именно когато тялото гладува). Режимът има и друг голям плюс – следобед и вечерта имаме по-голяма възможност да се храним високовъглехидратно(в повечето случаи – вкусно). Давам нагледен пример – изчислилите си калориите, необходими ви за деня, като сте следвали насоките от този материал. Да кажем, имате калориен баланс от 2500ккал, като за да отслабвате, сте си определили, че ще поемате 2100ккал дневно. Е, вече имате 2100ккал, но които ще разпределите в 2 хранения (обяд и вечеря) или 2 хранения плюс закуска…или 2 хранения, плюс закуска и хранене преди лягане – вие избирате. Замисълът е, че прозорецът ви за хранене е по-малък, като това дава възможност да ядете повече на един път.

Да преминем на въпроса директно – в какво се състои режимът? Ставане сутрин, при което се приемат:

  1. 2-3 грама Омега-3 капсули
  2. Мултивитаминен комплекс с минерали
  3. 5-10 грама есенциални аминокиселини и/или БЦАА(аминокиселини с разклонена верига)
  4. Чаша кафе или зелен чай
  5. 2-3 чаени лъжици кокосово масло по желание

Оттам нататък до обяд се консумира само вода. Тя е важна така или иначе, затова се концентрирайте върху нея. Вариант при силен глад в първите дни на режима е приемането на мляко от ядки. То е лесно за приготвяне и се вписва в общата идея.

Гореописаният режим не изключва храненето с мисъл след обед и вечерта. Т.е. отново трябва да съобразите калорийния си баланс, нуждите, целите, тренировките и т.н. Ако идеята ви интригува, ви съветвам горещо да дадете шанс на тази система за 2-3 седмици. След това преценявате как се чувствате и дали да продължавате.

Очаквам вашите коментари на фейсбук страницата на блога. Пишете ми, ще се радвам да обсъдим режима, резултатите ви и всичко, което ви вълнува!

Поздрави и успех!

 

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top