Тренировки

По-силен хват с 2 упражнения!

20160425_181411

Да имаш силен хват (т.е. здрави предмишници) е голямо предимство – функционално, в спорта, в залата, а и чисто естетически. Парадоксално, тези пренебрегвани и често забравяни мускули са едни от “най-мъжествените” – силното ръкостискане и масивната предмишница излъчват сила сами по себе си.

Миналата година бях обявил за себе си за годината, в която ще си заздравя хвата, но това така и не стана. Бях доста ангажиран с държавни изпити, проекта FitBrother Предизвикателството, а впоследствие реших да се отдръпна временно от поддръжката на сайта. Глупави оправдания…

Още няколко думи за мен – аз съм генетично с малки стави и тънки кости. Това хич не ми харесва, но няма какво да направя по въпроса. Освен това хватът ми винаги е бил слаб, което не е никак добре в спорта, особено в бодибилдинга, където способността да се удържат лостовете/щангите е супер важна за развитието на останалите мускули в тялото. Погледнато през призмата на други спортове, нещата придобиват по-голямо измерение – спортове като айкидо, джудо, колоездене, канадска борба  са загубена кауза за хора със слаби предмишници. И, преди да преминем към тренировката по същество – някъде бях чел проучване, че хората, които стискат силно, живеят по-дълго. Има логика 😉 Ако сте силни в ръцете, е по-вероятно да сте силни и по цялото тяло.

За да тренирам предмишницата(което правя активно от началото на тази година), използвам 4-5 упражнения. Натоварвам хвата отделно(изолирано) 2-3 пъти седмично, като само след първия месец видях резултат – като увеличаване на масата и повече сила(което виждам от лекотата при набирания и упражнения като гребане с щанга). Днес реших да ви представя две прости упражнения, които обикновено комбинирам – или като суперсерия, или последователно. Така или иначе, работя до отказ в 4-5 серии.

Първото от тях е висене на лост:

20160425_181411

А второто – изометрично стискане на дъмбел по следния начин:

20160425_181506

Това е от мен за днес! Ако искате по-здрави предмишници, опитайте първо тези упражнения! Ако имате въпроси към мен, искате индивидуална програма или каквото друго ви хрумне, не се колебайте да ми пишете на мейла yassenkraychev@abv.bg или в социалните мрежи, за които бутончета има наоколо 😉

Поздави и успех!

2 Коментари

2 Comments

 1. E.Кръстев

  May 8, 2016 at 9:50 am

  Да ви кажа честно,тази статия ми беше от много голяма помощ,и наистина ако искате по здрав захват,тези упражнения МНОГО ще ви помогнат,и не се колебайте и започвайте :)

  • Yasen Kraychev

   May 10, 2016 at 4:47 pm

   Супер! Много се радвам! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top