Възстановяване

Разтежение на адуктор/”Футболна болест” – част 1

Мач. Силен шут с левия крак. Изхрущяване…Гол. И остра болка във вътрешната част на бедрото. Така става една от най-честите контузии във футбола, която съм претърпявал десетки пъти. Но пък във всяка ситуация има и по нещо хубаво  – това е повод да попиша в блога. Ще се радвам, ако практически и теоретически подпомогна младите спортисти, както и всеки, който се сблъска с подобна травма. Както казват коментаторите – “неприятна контузия”. Все едно има приятна.

Къде е генезисът на травмата? Като всяко мускулно разтежение представлява разкъсване на част от  мускулните влакна, следвано от възпаление. Причината е рязко прилагане на голяма сила, като освен това ставите извършват по-голямо движение, отколкото им позволява обхватът на движение на дадения мускул в дадения момент и при даденото му състояние. Практически се случва или при силен удар, или при рязка смяна на посоката, или при посягане за спорна или трудна за овладяване топка.

Защо става хронична? Защото гореописаните движения са много характерни за футболната игра. Ето защо се получават често подобни разкъсвания. На мястото им мускулът се “залепя” със съединителна тъкан, като това образува топченца, тригерни точки, където тъканта не е толкова еластична и е по-податлива на бъдещи разтежения. Аз имам и няколко други теории за предразположеността на футболистите към тази травма:

  1. Липсата на достатъчно добра подготовка в залата (“фитнес”).
  2. Некачествено или никакво възстановяване.
  3. Неправилен стречинг преди тренировка, отслабващ допълнително адукторите.

Поради всичко казано дотук, травмата, за която говорим, се нарича в спортните среди “футболна болест”.

В момента в ЮтубFacebook и Инстаграм профилите ми показвам и споделям етапите на възстановяването ми. Скоро очаквайте втора част на тази статия, в която ще обобщим практическите стъпки за справянето с разтежението.

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Разтежение на адуктор/”Футболна болест” – част 2 | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top