Тренировки

Усложнен вариант на упражнението напъди

Приятели, днес качвам видео с една малко по-трудна версия на популярното упражнение за крака – напъди. Аз много го харесвам и го препоръчвам на повечето мои клиенти и хора, трениращи с мен. Има редица позитиви и е важна част от тренировката за крака – независимо дали говорим за любители на фитнеса или спортисти.

Напъдите имат многобройни вариации, като днес ви представям една от тях – с тежест над глава. Изпълнението е предизвикателно, тъй като изисква добра мобилност в раменния пояс и стабилност на ядрото.

Важните моменти при изпълнението са няколко. Ръцете с тежестта трябва да стоят изправени над главата – т.е. лактите да са “успоредни” на ушите, а не по-напред – това може да доведе до травма на предното рамо(разтежение, разкъсване), а в дългосрочен план да влоши стойката. Ето защо не е никак лошо преди да започнете да изпълните ето този комплекс. Второто важно нещо е да държите пояса стабилен. Поемайте дъх пред всеки напъд, като стягате коремната мускулатура и не позволявате торсът да се огъва. Накрая, но не на последно място идва и правилното изпълнение на самия напъд – потъване със задния крак до 90 градуса, изправена горна част на тялото и т.н.

Как да го включите в тренировката си? Много добре се вписва като второ или трето упражнение в занимание за крака или крака/рамо, както изграждат сплита си масово трениращите. За трениращите на лостове напъдите с тежест са добър вариант за натоварване на краката. Ползвайте тежък камък, плоча или дънер и дерзайте! Спортистите от други спортове могат да го ползват за обща кондиция, тъй като натоварва цялото тяло, а напъдите са перфектни за тези, които искат да подобрят бързината си.

Ако материалът ви е харесал, споделете го в социалните мрежи, за да ми покажете любовта си 😉

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top