Възстановяване

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ – Част 2

Продължавам темата за възстановяването. В първата част на материала обхванах темите за смисъла и нуждата от възстановяване, програмата, която съставих и как започнах процеса. За днес имам само един клип, в който съчетах както демонстрация на контрастен душ, така и малко размисли около други аспекти за възстановяването.

За контрастния душ съм писал и преди. Реших да направя ново видео с цялата процедура. Започвам с нормален топъл душ и измиване на тялото. След това увеличавам топлата вода, стоя 15-20 секунди, след това я правя доста хладка и отново стоя 20 секунди. Целта е всяка следваща промяна да е по-екстремна. Усещането за мен е доста готино. Стимулира се кръвообращението, дишането и имунната система. Голям плюс е, че всеки може да прави контрастен душ у дома. За мен е доста добро средство за възстановяване – ползвам го и в тренировъчните периоди след тренировка.

Приятно гледане и слушане на глупостите ми. Надявам се да ви е забавно!

Няколко думи и относно медитацията. Темата е необятна, сложна и едва ли аз съм най-компетентния човек. НО, едно голямо “но” – аз съм практик, използвам моя форма на медитация и съм видял ползите от нея. Интересното е, че хората в повечето случаи предприемаме действия само тогава, когато сме засегнати и имаме проблем. Ето защо, когато човек е добре, не му е до медитации и прочие “губене на време”. Заети сме да излизаме, да се забавляваме, да тренираме и т.н. По това съдя, че се чувствам много по-добре, когато отделям минути всеки ден за медитиране.

Какво правя аз – избирам си удобно място(най-често в седнала позиция), затварям очи и опитвам да изчистя съзнанието си. Хиляди мисли започват да нахлуват в ума ми и затова се старая да се фокусирам върху две усещания – да речем дишане и пулс. По този начин намалявам значително степента на разсейване. Сами ще се убедите колко трудно е всъщност човек да не мисли за нищо. Въпреки това, дори да задържите това състояние за 1 минута, то ефект ще има. Не се изисква много. Важно е и да не заспите. Аз дотук съм стигнал с медитацията и не смятам да спирам.

Няколко думи за храненето. По време на възстановителния период не е лошо да се възстанови и психически от целогодишното почти постоянно лишаване от “вкусни” и “любими” храни. Смятам, че човек трябва да се “отдава на изкушението”, както пише Оскар Уайлд, за да се поддържа и психически в добра кондиция. В зависимост от хранителния режим всеки и през годината е добре да намери място на любимите храни, но когато целим възстановяване…не е нужно да сме толкова стриктни. Ето защо според мен хранителния режим по време на възстановителния период трябва да е комбинация от чисти храни, спиране на не толкова нужните добавки като протеин, аминокиселини, както и зареждане с неща, които даденият спортист обича, но не може да си позволява често по време на сезона.

 Стречинг. Аз го изпълнявам всяка вечер, след самомасаж с фоумролера. Минавам общо взето през всички мускулни групи. Не задържам много и не прилагам голяма сила. Целя просто оросяване на мускулите и запазване на еластичността им. Старая се при изпълняване на разтяжките да вдишвам и издишвам дълбоко. С издишването мускулите се отпускат и стречът става по-дълбок.

Стари травми. През този възстановителен период за пръв път се старая да обръщам внимание на проблемна област. При мен това са адукторите(особено левия), ето и материал по темата в три части. Правя внимателен фоумролинг и стречинг, както и ето това упражнение. Наблягам както на адукторите, така и на хип флексорите. Ще продължавам с тези процедури и по време на тренировъчния процес, тъй като тези разтежения ми създават неприятности.

Това е от мен за днес! Надявам се статиите да са ви били интересни! Не забравяйте да се включите и в томболата на страницата ми за кинезиотейпинг във фейсбук! Има малка награда 😉

Поздрави и успех!

Направи Коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top