Тренировки

Програмата ми в момента – връщане към корените

Едно включване правя, свързано с новата ми програма. Прилагам я вече 1 месец, започнах след възстановителната програма през август. Защо в заглавието написах “завръщане към корените”? Ами поради простата причина, че чисто бодибилдерските тренировки не са за мен. Не ми носят удоволствие, не ми дават това, което търся чрез спорта и не смятам, че се развивам пълноценно единствено чрез тях. Затова реших да преосмисля тренировките си. Вариантът отново да излезна от залата и да спортувам само навън не стои, тъй като пък щангите и тежестите си имат много предимства.

Липсваха ми обаче спринтовете.

Липсваха ми скоковете.

Плиометрията.

Стартовете.

Въздухът.

Дъждът.

И много други неща.

Т.е. донякъде ми липсваше и това, което показвах в самото начало на СИЛЕН и което се доразви много в проекта ми FitBrother Предизвикателството. Липсваше ми още и кардиото – най-вече кросовете. Всичко това е важно за мен от гледна точка на физическо развитие, кондиция и психологическо състояние, ако щете.

Как реших този казус? Това има общо и с начина, по който изготвям индивидуални тренировъчни програми. Съобразих броя на дните, в които мога и искам да тренирам, за да възстановявам сравнително добре. Останалите компоненти са: цели, упражнения, метод и други. Основната ми цел с тази програма е да постигна възможно най-добра обща форма. Искам да бъда на средно ниво издръжлив, силен и експлозивен, като едновременно с това се чувствам добре психически и физиологично. Стойката също е много важна за мен, така че програмата трябва да ме подкрепя и в тази насока. Е, натрупаха се доста неща и следователно програмката става доста сложна.

Лесно е да се направи програма, когато има една или две спортни цели. При мен нещата са доста по-комплексни. Давам общи щрихи на това, което правя.

ДЕН 1

Т.нар. от мен атлетична тренировка. Правя я навън, в началото на седмицата. Включвам функционална загрявка, плиометрия, спринтове, упражнения със стълбичка и други. Има страшно много упражнения в тази насока, които могат да се правят, а често си припомням и тренировките за бързина отфутбола. След тези занимания се чувствам много добре, макар и леко уморен психически, което е напълно нормално.

ДЕН 2

Тренировка в залата за горна част на тялото. Залагам на базови упражнения – набирания, лицеви опори, гребане с щанга, гребане на скрипец, трицепсови екстензии, коремни преси. Всичко правя в бодибилдинг параметри – 4 серии по 8-12 повторения, кратки почивки. Нещо ново за мен е въвеждането на сумо тяга. Реших да опитам, за да заздравявам цялата задна верига, да упражнявам торакалната екстензия и да подобря гъвкавостта си. Вдигам с много леко, за да спазвам правилна форма и да не натоварвам кръста.

ДЕН 3

Тренировка в залата за крака и рамо. Нищо интересно тук – преден клек, лег преса, напъди с 20кг диск над глава, български клек, коремни преси, раменни преси.

ДЕН 4 и ДЕН 5

Кросове. Засега е това, нищо особено. Старая се да вдигам темпото и километрите и да “трупам въздух:”. Иска ми се да си върна формата поне от пролетта на 2013г. Не бързам. Освен това грижата за сърцето също е важна, а в последно време я бях занемарил сериозно откъм кардио тренировки. Не на последно място е и чисто функционалният елемент – иска ми се да бъда издръжлив.

Това е от мен за днес! Надявам се да съм ви заинтригувал с новата ми програма. Ако желаете такава ваша, индивидуална, разработена от мен, пишете ми в социалните мрежи или на yassenkraychev@abv.bg.

Поздрави и успех!

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Late Night Outdoor Training Session | Silenbg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Най-популярните

To Top